Банкеръ Daily

Пари и пазари

Разпродажби белязаха глобалните пазари

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

Международните пазари на държавен дълг продължиха заформилото се възходящо движение на основните емисии през изминалата седмица, като основното чувство бе това на изчакването за повече яснота от централните банкери на предстоящата през уикенда дистанционна конференция в Джаксън Хоул, Уайоминг.

Основната тема безспорно е изказването на президента на Фед - Джеръм Пауъл. Икономисти и анализатори са концентрирани върху възможното премахване на тавана от 2% в инфлационните цели на американската монетарна институция, свързано и с генералната промяна на стратегията на Фед, която е подготвяна вече повече от година. Ако това наистина се случи, то трежъритата ще видят сериозни разпродажби, водени главно от книжата в по-дългия край на кривата. Движени от този риск, както и от някои по-скоро положителни икономически данни, десетгодишните трежърита видяха повишение на търсената доходност до падежа от 5.1 базисни точки до 0.681% през седмицата.

Рисковото позициониране около такъв сериозен икономически бенчмарк като инфлацията в САЩ доведе до разпродажби в почти всички основни държавни ценни книжа (ДЦК). Въпреки нарастващите случаи на заразени с Covid-19 и рисковете от нови строги мерки за борба с пандемията, доходността по книжата на страните от ядрото на еврозоната поеха нагоре през изминалата седмица. По ключовите десетгодишни немски бундове се повишиха с 5.5 базисни точки до минус 0.454 процента. Сходните по матуритет френски ДЦК пък приключиха седмицата при доход от минус 0.164 % и формиран ръст от 3.9 базисни точки.

Периферията на еврозоната прие промяната в настройките по-добре от ядрото. Макар че доходността и там отчете тенденция към повишаване, риск-спредовете с основните ДЦК се понижиха. Десетгодишната италианска емисия отчете седмичен ръст от 3.1 базисни точки до 0.974 %. Испанските ДЦК, падежиращи през 2030 г. пък се търгуваха на търсен доход до падежа от 0.338 % при ръст от 4.3 базисни точки за седмицата.

Във Великобритания като че ли се намират на позиция в търсене на правилната монетарна политика за управление на страната пост-Брексит и в условията на Covid-19. Тези дирения засега са с променлив успех, като анализаторите очакват изказването на гуверньора на Бенк ъф Ингланд на виртуалната конференция в Джаксън Хоул за повече яснота. Джилтовете видяха разпродажби в унисон с глобалните пазари през изминалата седмица, като доходността по десетгодишната емисия се повиши с 6.9 базисни точки до 0.274 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във