Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Разнопосочни настроения топят БФБ

След известно успокоение на страстите през изминалата седмица повечето фаворити на спекулантите възвърнаха част от изгубения си блясък. Независимо че търговията бе далеч от определението "еуфорична", на краткотрайни повишения се радваха акционерите в дружества от групата "Химимпорт": в самата компания майка "Химимпорт", в Централна кооперативна банка (ЦКБ), в "Проучване и добив на нефт и газ", "Зърнени храни България". При повечето от тях обаче нови върхове не бяха отбелязани, което може би е сигнал за трайно настъпила психическа и финансова умора сред купувачите. По същия сценарий се разви търговията и при изостаналите от тренда като "Евроинс", "Еврохолд България", "Билборд", "Свилоза", "Доверие обединен холдинг", а и други малки и големи любимци на спекулантите. На този фон повечето дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), почти без изключения, продължават да страдат от липса на внимание и все повече се превръщат в тъжни наблюдатели на потока от свежи пари, който се излива на пазара в последните месеци. Дори тъмносиният чип на сектора - "Адванс Терафонд" АДСИЦ, трябва да полага неимоверни усилия, за да удържа натиска на продавачите, особено в дни на всеобщо оживление, когато спекуланти и инвеститори скачат от компания на компания в преследване на поредната "ракета".


През седмицата търговията на "БФБ-София" бе сравнително активна, особено в последните два дни, когато изтече срокът за публикуване на предварителни годишни отчети на публичните компании. Традицията в България всичко да се прави в последния ден бе сред причините в четвъртък да станем свидетели на френетична търговия с някои акции. Случи се така, че повечето интересни и дългоочаквани данни видяха бял свят през втората половина на борсовата сесия, когато буквално през няколко минути бяха публикувани отчетите на десетки компании. Някои от тях бяха изненадващо лоши, други - прекалено добри, а трети не бяха нещо особено. Кратките интервали между огласяването им обаче опънаха нервите на мнозина. Без достатъчно време за детайлен преглед на данните много инвеститори и спекуланти бързаха да търгуват преди останалите, водени най-вече от числата в дъното на отчета за приходи и разходи. Дори тези, които са опитали да четат ред по ред финансовите отчети, убеден съм, са били въвлечени в надпреварата да бъдат сред първите продали или закупили дадени акции.


Ефектът на снежната топка бе ясно различим в търговията с "Юрий Гагарин" и "Енерго Про Продажби". Отчетите показват, че новият мажоритарен акционер на пловдивската фирма е решил да плесне през ръцете развихрилия се оптимизъм за бъдещето й, лишавайки предприятието от печалба. И все пак, ако изключим обезценките на машини за 6.7 млн. лв., дружеството може да се похвали с прилична рентабилност, въпреки че и това му струва по 1 млн. на тримесечие под формата на комисиони по продажбите. Минути след публикуване на отчета акциите на "Юрий Гагарин" поевтиняха от 75.5 до 72.50 лева. Последва нов натиск от желаещите да продават, който смъкна цената до 66.51 лв., преди да се върне за кратко до 67.50-68 лв за дял. До края на сесията обаче продавачите не издържаха и цената слезе под 65 лв. при доста високи обеми на търговия.


На противоположния полюс бе настроението около доставчика на електроенергия в Североизточна България. "Енерго-Про Продажби" отчете умопомрачителна тримесечна печалба в размер на близо 40 млн. лв., с която загубата към края на септември бе заличена напълно и годината приключва с положителен резултат от 23.4 млн. лв., или 15.60 лв. на една акция. Не е трудно да се предположи какво се случва с цената на тези книжа, особено когато на пазара те се разменят за 13-14 лв. едната... Това, което последва, бе много интересно за наблюдение - първо бе недоверието в изнесените данни, после дойде плахата надежда, че грешка може и да няма, за да се стигне до все по-смелата увереност, че покупката си заслужава и още как. Така, само за час-два, цената на енергодружеството достигна невижданите отдавна нива от 20-21 лв. за акция. До края на сесията все пак видяхме известно отстъпление до около 19 лв., но още на следващия ден търговията стартира от нива над 21 лв., където постепенно се установи баланс между купувачи и продавачи. Загадката обаче остава - въпреки (а може би точно заради него?) намалението на цените на електроенергията от 1 август 2013 г., през последното тримесечие на годината "Енерго Про Продажби" е съумяла да продава електроенергия на близо 14% по-високи цени спрямо средните за деветте месеца преди това.


 


Гено Тонев,Портфолио мениджърУД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във