Банкеръ Daily

Пари и пазари

Разходите за информационни технологии ще нарастват

Глобалните разходи за информационни и комуникационни технологии ще нарастват непрекъснато през следващите пет години, въпреки забавянето на икономиката и изострянето на търговския конфликт между САЩ и Китай. Това показва скорошен доклад на International Data Corporation. Най-големи разходи от този сегмент се очакват през 2023 г. в Съединените щати в размер на 1.66 трилиона долара, а най-бързо разходите за информационни и комуникационни технологии ще нарастват в Китай –  с 6.1% годишно, сочат прогнозите на експертите.

Анализаторите очакват разходите за оборудване, софтуер, услуги и телекомуникационни решения в областта на информационните технологии да достигнат стойност от  4.8 трилиона долара през 2023 г. при ръст на този пазар в размер на 3.8% годишно, съобщи Tech News. "Дигиталната трансформация и въвеждането на технологии за автоматизация ще стимулират инвестициите в приложения, анализи, свързващ софтуер и софтуер за управление на данни и ще увеличат търсенето на сървъри и хранилища за данни", заявява анализаторът на International Data Corporation Серина Да Ролд.

Според експертите търговският конфликт между САЩ и Китай има както отрицателни, така и положителни аспекти върху сектора на информационните технологии. Компании са все по-зависими от продажбите в Китай и в търговските си отношения те продължат да се отдалечават от САЩ, отбелязват анализаторите. Същевременно конфликтът разкрива възможности за увеличаване на износа за Съединените щати като търговската война е от съществена полза за индийската технологична индустрия.

До 2023 г. корпоративният сектор ще поеме почти две трети от всички разходи за информационни и комуникационни технологии, а годишният темп на растеж ще бъде 5.1%, прогнозират от International Data Corporation. Разходите за проекти за дигитална трансформация в глобален мащаб се очаква да достигнат 1.18 трилиона долара през настоящата година. Очакванията са разходите за информационни и комуникационни технологии в потребителския сектор да се увеличават с приблизително 1.5% годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във