Банкеръ Daily

Пари и пазари

Разгръща се битката за водещ азиатски финансов център

За да се наложи сред съперниците си, всеки финансов център трябва да разполага с богат и разнороден капиталов пул, ниски данъци и добра инфраструктура. Не по-мловажни са и доверието във върховенството на закона (прилаган по отношение на сключените контракти) и свободата на словото, даваща право да се чуят и критичните гласове. Именно последните два фактора наложиха в продължение на десетилетия Хонконг като предпочитан финансов център на Азия. И точно те са напът да отнемат короната му, ако континентален Китай въведе на територията новия закон за националната сигурност.  

Пекин вероятно е пресметнал тази опасност и след продължилите с месеци вълнения и протести е преценил, че е по-важно да наложи волята си върху бившата британска колония вместо да съхрани ролята й на врата към вътрешността на страната. След като въпросният спорен закон обаче влезе в сила, чуждестранните инвеститори и бизнесмени могат да се изплашат, че няма да бъдат третирани равностойно в хонконгските съдилища, особено при споровете с китайски държавни предприятия. Доверието в закона е изключително важно като се има предвид, че над 50% от задграничните директни инвестиции от континентален Китай отиват в Хонконг и като цяло почти две трети от китайските директни инвестиционни потоци се разпределят с посредничеството на територията. 

Хонконгската финансова общност е сериозно разтревожена и от вероятността, че ако анализатор напише критичен обзор за държавен китайски бизнес, той може да се класифицира като обида и атака срещу Комунистическата партия по новия закон за националната сигурност. Това изобщо не е маловажна заплаха, защото на борсата в Хонконг повече от половината регистрирани като брой акции и над три четвърти от пазарната оценка на тържището са на компании от континентален Китай.    

Засега обаче претендентите за короната на територията са учудващо малко, въпреки че Азия пълни половината от глобалния БВП.

Токио, който от години се домогва до лидерското място, се надява да се представи като най-добрата алтернатива и убежище за бизнеса, бягащ от Хонконг. Япония обмисля облекчение на визовите изисквания, данъчни консултации и безплатни офис площи за финансовите "бегълци" от китайската територия. Тези идеи трябва да бъдат обединени в годишна икономическа стратегия през юли.

Японската столица има безспорни достойнства: множество свободни офис пространства, отлични връзки в Азия и доста по-ниска в сравнение с 80-е години на миналия век цена на живота за "изгнаниците". Важно значение има и стабилната демокрация и върховенството на закона (макар че имиджът на японското правосъдие бе разклатено покрай казуса с Карлос Гон - бившият педседател на алианса "Рено-Нисан-Мицубиши").

Ред недостатъци обаче работят против Токио: високи данъци на индивидуалните и корпоративни доходи, ограничен английско-говорещ персонал, тежки бюрократични и лицензионни изисквания и - като десерт - предубеждение и, в доста случаи, враждебно отношение към чужденците.    

Сингапур, който е в часовата зона на Китай и Хонконг, притежава онова, което интернационалният бизнес цени особено високо - по-приемлив регулаторен режим, правни и културни обекти. Сингапур обаче има авторитарна система на управление, в която ивестиционната общност може да изразява свободно мнението си, но не и за бизнеса на водещите фамилии. 

Другите кандидати - Сеул, Мумбай и дори Дубай - засега са доста далече зад горните две кандидатури. 

Като се вземат предвид изброените недостатъци, бягствата от Хонконг по-скоро се очертават като изключения отколкото като мощен поток. По ирония на съдбата пък, територията устройства Лондон след BREXIT с исторически тесните му връзки с Хонконг и работен ден, застъпващ за кратко азиатския. Да не говорим, че регистрираните в английската столица банкови групи "Ейч Ес Би Си" и "Стандард чартърд" реализират големи части от печалбите си в Китай и в Хонконг, което мотивира и изразената им вече публична подкрепа за китайския закон за националната сигурност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във