Банкеръ Daily

Пари и пазари

Растящата популярност на Bitcoin няма да обезличи златото

Златото и Bitcoin могат да съществуват съвместно, твърди "Голдмън Сакс груп". И подчертава, че макар виртуалната валута да отклонява към себе си известен дял от търсенето на най-старото в света спасително убежище, позициите на скъпоценния метал ще устоят на конкуренцията. 

"Наблюдаваното напоследък отстъпление на златото по отношение на реалните лихвени проценти и на долара вдъхват безпокойство в някои онвеститори, че Bitcoin измества скъпоценния метал като предпочитана застраховка срещу инфлацията", посочва в позиция за клиентите си банката от Уолстрийт. Експертите признават, че известна замяна е налице, но "растящата популярност на Bitcoin не е екзистенциална заплаха за статуса на златото като хранилище от последна инстанция".

Bitcoin осъществи зрелищен подем през този месец и надхвърли 23 хил. щ. долара само ден след като на 16 декември се изкачи над психологическите 20 хил. долара за първи път в историята на съществуването си. Този щурм поднови дебата за потенциала на дигиталната монета да подбие ролятата на златото, като дори най-голямата щатска банка "Джей Пи Моргън Чейз" доказваше, че ръстът и навлизането на криптоалутите в традиционните финанси е за сметка на жълтия метал. 

Въпреки скоростта на движението, Bitcoin продължи нагоре и на 27 декември достигна нова рекордно висока цена от 28365 щ. долара. Това е най-продължителният месечен възход на дигиталните пари за последните повече от 12 месеца. А щедрите доходи от ръста им през октомври, ноември и декември се задържат най-дълго от средата на 2019-а. Виртуалната монета е поскъпнала с над 280% от началото на годината. А по-широкият криптовалутен индекс на агенция "Блумбърг" (Bloomberg Galaxy Crypto Index) се е повишил  266 процента. 

Експерти от бранша очакват 30 хил. щ. долара за Bitcoin в краткосрочен план. Но, същевременно, не изключват и отстъпление от завоюваните върхови позиции, макар и в по-слаба степен - от порядъка на 10-15 процента спад. В обедните часове на 28 декември дигиталната монета се разменяше срещу грубо 26800 щ. долара, по информация на CoinDesk. 

За "Файненшъл таймс" 2020-а е годината, през която Bitcoin е станал "институционален" заради вложенията на ред едри играчи във валутата. Един от тях е регистрираният във Великобритания мениджър на активи Ruffer, акумулирал Bitcoins за над 550 млн. брит. паунда (грубо 2.7% от управляваните активи) от ноември насам. Инвестицията на Ruffer се интерпретира като начало на показателна портфейлна диверсификация в Bitcoin. И като доказателство, че институционалните пари няма да си позволят оттук нататък да игнорират крипто монетите.  

Естествено, разногласията по отношение на Bitcoin остават. Институциите и богатите инвеститори бягат от дигиталните пари заради липсата на прозрачност. Феновете им пък продължават да ги смятат за застраховка срещу поевтиняване на долара и срещу риска от бърз подем на инфлацията заради огромните стимули за борба срещу пораженията от пандемията от коронавируса. По оценка на експерти, "безразсъдното печатане на пари" от Федералния резерв може да изкачи Bitcoin до 400 хил. щ. долара. 

"Голдмън Сакс" обаче не е "отписал" златото и не вижда достатъчно доказателства, че мощният ръст на Bitcoin е провалил възхода на жълтия метал. Банкерите са убедени, че и двата актива могат да съществуват съвместно. 

Златото е поскъпнао с 24% от началото на годината и в обедната търговия на 28 декември металът за незабавна доставка се разменяше срещу 1884 щ. долара за тройунция. Скъпоценната суровина бе подкрепена от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да подпише новия пакет от стимули срещу COVID-19 в размер на почти 900 млрд. щ. долара, предизвикало спад на зелените пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във