Банкеръ Weekly

Пари и пазари

РАСТЕ ТЪРСЕНЕТО НА АКТИВИ С НИСЪК РИСК

Силното търсене на висококачествени активи на фона на масовите продажби на инструменти с висок риск стимулира на 13 юни продажбата на облигации с общ номинал 5 млрд. евро на Кредитанщалт фюр Вийдерауфбау (KfW). Над 150 инвеститори внесоха оферти за 7.6 млрд. евро за втората базова евроемисия на германската банка за развитие. Петра Велерт - шеф на банковото управление за облигационни емисии, заяви, че ръководството на KfW е взело решение за продажбата, защото пазарните участници търсят в момента спасителни инвестиции. През януари тази година кредитната институция продаде 15-годишни облигации.
Тригодишните банкови книжа са оценени с доходност с 12.6 базови точки над еквивалентните ДЦК на Германия. Около една трета от тях са купени от мениджъри на активи и на фондове. По-голяма част от останалите са отишли в портфейлите на централни банки и на финансово-кредитни институции. Около 11% от емисията е купена от азиатски инвеститори.
Възползвайки се от благоприятната пазарна конюнктура, английската банкова групировка Ейч Ес Би Си привлече 650 млн. шв. франка от продажбата на две деноминирани в швейцарски франкове облигации с пет- и с десетгодишен срок до падежа. Английските банкери пуснаха на пазара ценни книжа с общ номинал 300 млн. шв. франка и падеж 2011 г. и облигации за 350 млн. шв. франка и падеж през 2016 година. Мениджъри на продажбата са швейцарските банкови лидери Ю Би Ес и Креди Сюис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във