Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Рано е за обрат на борсата

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Основният въпрос, който вълнуваше международните капиталови пазари през изминалата седмица, беше дали Федералният резерв на САЩ (FED) ще увеличи основната лихва, или не. Като цяло икономическите данни не бяха особенно окуражителни за подобен консервативен монетарен ход, но предсказуемостта така или иначе не е сред особените черти на централните банки през последните години. На този фон световните индекси не намериха ясна посока, макар че възвърнаха част от загубите, натрупани през предходната седмица. Петролът отново беше под силен натиск от разпродажби, което също не е в полза на "бичите" нагласи.

На "родна земя мачът се играеше в центъра на терена", макар че между движенията на представителите на т.нар. сини чипове имаше ясен контраст. Липсата на съществени новини след края на силния откъм консолидирани финансови данни месец май, не помогна особено за активизацията на търговията. Най-старият представителен български борсов индекс SOFIХ "гравитираше" около нивото от 680 пункта. В "най-тъмнозелен цвят" се оцветиха книжата на "Еврохолд България". Акциите на мегафинансовия холдинг със завидна лекота прескочиха възходящо ключовото, номинално ниво от 1 лв. за дял и дори "удариха" 1.03 лв. при приличен за позицията обем, което от своя страна формира доста "приемлив" седмичен ръст от над 13 процента.

На обратния  полюс в класацията сред основните компании за седмицата застана представителят на дружествата, инвестиращи активите си в земеделска земя, а именно "Адванс терафонд" АДСИЦ. Тук спадът от над 7% - до нивата непосредствено над 2 лв. за дял, беше причинен от доста банална за тази част от годината причина, а именно изтичане на срока, в който акциите на дружеството се търгуват с право на дивидент. Брутната сума за 2016 г. в размер на 0.17 лв. за един брой акционерите на "Адванс терафонд" ще получат уверенията на мениджмънта.

Акциите на "черноморската перла" - "Албена", успяха да прибавят над 2% към стойността си - до почти "дяволските" 66 лв. за дял. Ще припомня, че акционерите на курорта могат да останат без дивидент за 2016 г., тъй като ръководството на дружеството предлага новаторски за дружеството подход, а именно да не бъде гласуван такъв на общото събрание, насрочено за 25 юни тази година.

Акционерите на "Неохим" най-вероятно ще участват в разпределението на печалбата на фирмата, като при това е възможно дивидентът да е значително по-голям, отколкото миналогодишният. Това обаче не успя да спре спада по позицията. Акциите на димитровградския торов завод загубиха близо 3% от стойността си до 54 лв. за брой въпреки плановете на дружеството да възнагради своите акционери с брутен дивидент за 2016 г. в размер на 1.30 лв., което е с цели 63% повече, отколкото 0.80 лв., които получиха година по-рано.

Относително неутрално беше настроението на инвеститорите към представителите на финансовия сектор в редиците на SOFIX. При спокойна търговия акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) успяха да поскъпнат минимално - до нивата в подножието на 1.70 лв. за дял. Сходна, макар и далеч по-ликвидна, беше търговията при акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ), където наблюдавахме консолидация на нивата между 5.30-5.40 лв. за един брой. "Химимпорт" също не успя да намери ясна посока през последните няколко борсови сесии въпреки относително високия интерес към книжата му. "Флагманът" на "БФБ-София" се разменяше на нивата около 1.75 лв. за дял при високи разменени обеми.

Силно представяне през седмицата направиха книжата на "Алкомет". Шуменският металургичен завод увеличи капитализацията си с около 3%, след като акциите му поскъпнаха до равнищата 18.50 лв. за един брой. И "Монбат" успя да зарадва акционерите си с около 1% доходност от инвестицията си през седмицата, след като търговията, макар и спокойна, се установи на равнищата над 11.61 лв. за акция. С малко под 3% седмична доходност успяха да се поздравят акционерите на "Зърнени храни България" АД, чиито книжа поскъпнаха до 0.36 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във