Банкеръ Daily

Пари и пазари

Райнхард Зелтен е Нобелов лауреат за разработването на теорията на игрите

Райнхард Зелтен

На днешния ден през 1930 г. в град Бреслау, Ваймарската република (днес Вроцлав, в Югозападна Полша) е роден Райнхард Зелтен (Reinhard Selten), германски икономист, Нобелов лауреат през 1994 година. Той има значителен принос в разработването на теорията на игрите и е един от основоположниците на експерименталната икономика.

Теория на игрите е клон от приложната математика или по-точно дял от нея за изследване на операциите, който изучава стратегически математически модели и взимането на решения в конфликтни ситуации. Конфликтни са ситуациите, при които има две враждуващи страни с противоположни цели. При това, резултатът от всяко действие на едната страна зависи от начина на действие на противоположната страна. Примерите за конфликтни ситуации са многобройни. Класически пример в това отношение са военните действия. Редица ситуации в областта на икономиката (особено при наличие на свободна конкуренция) са конфликтни ситуации, в които играчите избират различни ходове, опитвайки се да максимизират възнаграждението си. Участващите в конфликта страни се наричат играчи. Ефективността на решенията на всеки играч зависи от неизвестните решения на останалите играчи и от други обстоятелства.

Райнхард Зелтен учи в Университета "Йохан Волфганг Гьоте", Франкфурт на Майн, обикновено наричан само Франкфуртски университет, най-голямото висше училище във Франкфурт на Майн. Основан е през 1914 г. като граждански университет и финансиран от богати и активно либерални граждани на града - уникално положение в германската университетска история.

Райнхард Зелтен  е работил в Рейнския Фридрих-Вилхелмов университет Бон (на немски: Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn) - обществен университет в град Бон, провинция Северен Рейн-Вестфалия.  Основан е през 1818 г. и днес е сред най-големите в страната. Сред по-известните възпитаници и преподаватели в университета са Карл Маркс, Фридрих Ницше, папа Бенедикт XVI и седмина Нобелови лауреати.

През 1994, заедно с Джон Наш и Райнхард Зелтен, той получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Джон Чарлс Харшани (на английски John Charles Harsanyi, на унгарски Harsa'nyi Ja'nos, Янош Харшани), американски икономист от унгарски произход. Той допринася чувствително за развитието на теорията на игрите, като анализира игрите с непълна информация. Икономистът е роден ва 29 май 1920 г. в Будапеща (Унгария).

Джон Форбс Наш младши е американски математик, който работи в областта на диференциалната геометрия и теорията на игрите. Той е роден на 13 юни 1928 г. в Блуфилд, Западна Вирджиния. След блестящ старт на научната си кариера, през 1957 г. Джон Наш заболява от параноидна шизофрения, от която се възстановява тридесет години по-късно. Филмът "Красив ум" (2001 г.) се основава на живота му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във