Банкеръ Daily

Пари и пазари

Радостта на еврото е твърде преждевременна

Единната европейска валута приключи търговията си на 27 март с цена от 1.1141 щ. долара - с 1% по-скъпа само в рамките на деня и с 4% седмичен ръст - най-мощният за последните повече от десет години. От техническа гледна точка еврото е над тримесечното си ниво на подкрепа от 1.0666 долара и се е устремило към важната бариера от 1.1176 долара с идеята да атакува 1.12 долара. 

Доколко това ще се материализира на практика е трудно да се прогнозира. По-вероятно е по-нататъшни успехи на валутата да се случат трудно, защото пазарът се стабилизира, а насрещните ветрове за зелените пари вече до голяма степен са отчетени в цените.

Техническата картина на еврото е изпъстрена с нюанси. Някои технически равнища предполагат, че подемът на единната европейска валута е изчерпал потенциала си, докато индексът за сравнителната й сила и индикаторът на "Блумбърг" за оценка на сраховия пазарен фактор, показва още печалби. Междувременно, европейските лидери продължават да се борят да постигнат съгласие по конкретна стратегия за овладяване на пораженията от COVID-19, което в никакъв случай не помага на привържениците на еврото и на по-нататъшното поскъпване на валутата. Еврозоната е разделена за пореден път (точно както по времето на гръцката дългова криза) по отношение на идеята за емитиране на общи "коронаоблигации" и кредитните застраховки (CDSs) на германските правителствени облигации може да поскъпнат още - обстоятелство, което традиционно оказва низходящ натиск на еврото. 

По правилото, че постиженията на едни са за сметка на неблагополучията на други, миналата седмица беше най-губеща за зелените пари от 2009-а насам. Доларовият индекс на Intercontinental Exchange потъна с 4.4% - най-дълбокият седмичен спад от 1985-а. Търговците обясняват това с едновременното съвпадение на множество фактори, вариращи от намалелия натиск върху ликвидността, репатрирането на средства в края на тримесечието и усложняващата се обстановка от разпространението на COVID-19 в САЩ.  

Доларовият индекс, който изчислява агенция "Блумбърг", пък е загубил 4.1% от пазарната си оценка през миналата седмица - най-много откакто започва да се изчислява през 2005-а. За сведение, през предишните две седмици той е поскъпнал с 8.3 процента. Американската валута е поевтиняла към повечето от 16-е си основни конкуренти, най-значително към норвежката крона и към британския паунд - с по над 7 процента. 

Спадът се случи след като Федералният резерв разшири обхвата на валутните си суапови линии, увеличи бързоликвидните средства, предлагани на пазарите за репо-споразумения и въведе серия от инструменти за размразяване на кредитните пазари. В резултат стресът на валутните пазари - ключов канал за финансиране, отслабна, а цената за заемане на долари отново се върна до около 1.86% след като надхвърли 2.5% седмица по-рано. 

Федералния резерв възобнови 14 валутни суапови линии с други централни банки след като заразата започна бързо да се разпространява по света. Целта беше да се ограничи недостига на долари, който заплашваше да "изстреля" валутата до неудобно високи нива в деликатен момент за глобалното стопанство и да наложи директни продажби на долари, които да го отслабят. Пет централни банки са взели назаем повече от 200 млрд. щ. долара от тези линии в периода 18-25 март срещу едва 45 млн. долара през предишната седмица. Европейската централна банка и "Бенк ъф Джъпен" са изтеглили най-много долари от 2009-а насам. 

Първоначално Федералният резерв възобнови суаповите си линии с "Банк ъф Канада", "Бенк ъф Инглънд", Националната банка на Швейцария, ЕЦБ и "Бенк ъф Джъпен". По-късно обхватът бе разширен с централните банки на няколко развиващи се държави. Защото, по оценка на експерти на "Джей Пи Моргън", след последната финансова криза търсенето на заеми в щатски долари се е разраснало балонообразно, "подгрявано" от компании и правителства от развиващите се пазари. И всяко поскъпване на американската парична единица прави тези дългове по-трудни за погасяване.  

По оценка на Маргарет Янг - стратег в CMC Markets Singapoure - "това е 100% история за доларово финансиране - отстраняването на ликвидния спазъм стимулира всички останали валути да поскъпват към долара."

Допълнителни фактори за поевтиняването на зелените пари, макар и с по-малко значение, са взривът на заразата на територията на САЩ и скокът на броя на американците, подали молби за обезщетения при безработица с 3.28 милиона. . 

Въпреки отстъплението на долара, той продължава да е с 2.5% по-скъп отколкото в началото на годината. Ерик Робъртсън - шеф на звеното за анализ на валути, лихвени проценти и кредити в "Стандард Чартърд", смята, че степента и дълбочината на последните доларови печалби предполагат, че финансовите пазари вече са "сериозно неравностойни". Поради което валутата се е превърнала в "барометър за ефикасността на политически отговор на затрудненията в корпоративното кредитиране и предизвикателствата пред вътрешнобанковото финансиране".

Слабостта на американския долар може да се окаже временна. Защото след уреждането на сметките на 31 март, още на следващия ден репатрирането на средства ще се охлади и търсенето на спасителни убежища от глобалната пандемия може да върне търсенето. Същото се отнася и за възвърналия се апетит към риска след стимулите на държавата и на централните банки, подкрепили борсовите индекси. Този ентусиазъм може да пресъхне през тази седмица и доларът да си върне част от загубеното. Просто защото историята показва, че късите доларови позиции са твърде рискови по време на пандемия. 

В сутрешната търговия на 30 март зелените пари бяха поскъпнали в сравнение с края на миналата седмица - до 1.1080 щ. долара за едно евро и 1.2380 долара за един брит. паунд. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във