Банкеръ Daily

Пари и пазари

Qualcomm възобнови доставките на чипове за смартфони на Huawei

Водещият производител на чипове за смартфони Qualcomm възобнови доставките на чипове за смартфони на Huawei. Въпреки че китайската компания има собствени чипове Kirin, обемът на тяхното производство не е достатъчен, за да покрие напълно нуждите на Huawei, затова в някои от своите смартфони компанията използва едночипови системи от други производители.

"Всяка американска компания е обект на търговска регулация в известна степен, но в действителност възстановихме доставките за Huawei и се опитваме да осигурим по-нататъшни доставки в бъдеще", заяви изпълнителният директор на американската компания Стив Моленкопф, цитиран от Tech News.

През август тази година Министерството на търговията на САЩ удължи временния лиценз, който позволява на Huawei да си сътрудничи с американски компании за още 90 дни. През това време Huawei може да извършва определени видове търговски дейности в САЩ, а какво ще се случи след изтичането на този период, все още не е известно. В резултат на ескалацията на търговската война между САЩ и Китай Qualcomm беше принудена да прекрати сътрудничеството с Huawei.

През тази седмица депутати от Конгреса на САЩ предложиха двупартиен проектозакон за създаване на фонд в размер на 1 млрд. долара, чрез който малки и провинциални доставчици на безжични услуги да могат да заменят досегашното си оборудване на китайските технологични компании Huawei Technologies и ZTE Corp, за които се смята, че представляват риск за националната сигурност, съобщи Ройтерс. Още през юни стана ясно, че се увеличават американските доставчици на телекомуникационни услуги, зависещи от мрежовото оборудване на Huawei, които обсъждат с най-големите конкуренти на компания Ericsson и Nokia как да заменят китайското си оборудване.

Докато големите американски компании за безжични услуги постепенно прекратяват връзките си с Huawei, някои малки провинциални доставчици все още зависят от евтините превключватели и оборудване на китайските компании Huawei и ZTE. Според данни на американската Асоциация на регионалните безжични мрежи 25% от нейните членове разполагат с оборудване на Huawei и ZTE в своите мрежи. Асоциацията изчислява, че ще бъдат необходими между 800 млн. и 1 млрд. долара за подмяната на оборудването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във