Банкеръ Daily

Пари и пазари

Qualcomm ще прибере близо 5 млрд. долара от Apple

По време на тримесечния си доклад за печалбите в сряда, производителsj на мобилни чипове Qualcomm заяви, че ще регистрира приходи между 4,5 млрд. и 4,7 млрд. долара от Apple през третото фискално тримесечие, което приключва през юни, информира сайтът LongRoom. Това включва споразумението за шестгодишния патентен лиценз, който хвърли двете компании в продължителни и тежки съдебни битки.

Като цяло, приходите от трето тримесечие на Qualcomm ще достигнат 9,2 млрд. долара до 10,2 млрд. долара и 65% до 83% от предходната година, когато Apple не плащаше лицензионни такси на Qualcomm. "Радваме се, че сме постигнали многогодишни споразумения с Apple и очакваме да продължим да ги подкрепяме като клиенти", заяви изпълнителният директор на Qualcomm Стив Молленкопф в изявление.

Миналият месец Apple и Qualcomm уредиха битката помежду си относно лиценза на патенти, с което се прекратява двугодишен спор, ден след като започна процесът им в Сан Диего. Двете страни обявиха изненадващо споразумение чрез съвместно съобщение за пресата в същото време, когато адвокатите представиха своите аргументи в съда в Южна Калифорния. Споразумението включва еднократно плащане от Apple на Qualcomm, шестгодишно лицензионно споразумение между двете компании и ангажимент от страна на Apple за закупуване на чипове Qualcomm.

Apple, която първоначално подаде жалба срещу Qualcomm през януари 2017 г., твърди, че по същество е платила на Qualcomm два пъти, първо чрез закупуване на процесори и след това чрез плащане на таксата за лиценз за франчайзинг. От компанията в Купертино, Калифорния, заявиха, че трябва да плащат такси на базата на цената на безжичния чип в своите iPhone. Apple партньорите Foxconn и Pegatron, които сглобяват устройствата му, се съгласиха и се присъединиха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във