Банкеръ Daily

Пари и пазари

Qatar Airways купува товарни самолети Boeing 777 за 1,8 млрд. долара

Boeing 777 Freighter на Qatar Airways

Qatar Airways, един от водещите световни въздушни товарни превозвачи, обяви днес ангажимент да закупи още пет самолета Boeing 777 Freighter. Сделката, на стойност от 1,8 млрд. долара по ценови листи, бе обявена на Парижкото авиационно шоу и бе подписана от Джасим Сейф Ахмед Ал-Сулаити, министър на транспорта и съобщенията в Катар. Когато покупката приключи, тя ще бъде публикувана на уебсайта за поръчки и доставки на Boeing.

"Много съм доволен, че Qatar Airways подписа тази забележителна поръчка за пет нови Boeing 777 Freighter, които да бъдат добавени към нашия товарен флот", заяви Акбар ал-Бакер, главен изпълнителен директор на Qatar Airways Group. "Това ще увеличи нашия товарен авиопарк с цели 20%, което ще ни позволи да развиваме нашия бизнес и да предлагаме на новите клиенти възможност да изпитат наистина първокласна логистична услуга", добави той.

Qatar Airways бързо разраства своите въздушни товарни превози, за да обслужва над 60 глобални дестинации, превръщайки се в един от най-големите международни превозвачи на товари в света. Понастоящем компанията управлява 23 товарни самолета, от които 16 броя Boeing 777 Freighter.

"Qatar Airways продължава да прилага смела визия да бъде водещ световен превозвач на товари и ние сме развълнувани, че те отново са избрали да построят това бъдеще с Boeing 777 Freighter. Това е голямо доказателство за неговите несравними възможности", каза Кевин Макалистър, президент и главен изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes. "Гордеем се с нашето дългогодишно партньорство с Qatar Airways. Ние дълбоко оценяваме техния бизнес и положително влияние върху Boeing, нашите служители, доставчици и общности."

777 Freighter е един от най-големите товарни самолети в света. Той може да лети на 970 километра с товар от около 100 000 кг. Клиентите от цял ​​свят са поръчали 217 самолета от модела, откакто програмата стартира през 2005 г., включително рекордните 45 броя през 2018 г. Boeing е лидерът на въздушния товарен пазар, който осигурява над 90% от капацитета на товарите по света.

Qatar Airways използва и дигиталните решения на Boeing Global Services, включително инструмента за поддръжка на техническото обслужване, както и решенията за управление на самолета и решенията за пилотската кабина, задвижвани от Boeing AnalytX. Тези решения осигуряват на персонала на Qatar Airways достъп до информация в реално време за поддръжката, полета и експлоатацията на самолета, за да се оптимизира ефективността и да се намалят експлоатационните разходи на флота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във