Банкеръ Daily

Пари и пазари

Путин внесе временно успокоение на газовите борси

Газовата лудост се укроти след като руският президент Владимир Путин заяви на 6 октомври, че страната му е готова да помогне за стабилизирането на глобалните пазари на енергия. 

Изявлението му се появи часове след като цените на природния газ нараснаха с впечатляващите 60% в рамките само на два дни. А след "гастрола" на Путин холандските и британските газови фючърсни контракти загубиха над 7% от пазарната си оценка и паднаха до най-ниските си цени за последните две седмици. Американските газови котировки също потънаха - с 8.3%, след като ден по-рано достигнаха най-високите си стойности за последните 12 години. Ускориха се и загубите на петролните фючърсни контракти, които, на принципа на асансьора бяха изтеглени нагоре от газовите. Бесният ценови възход и последвалият срив показват колко са високи колебанията на енергийните пазари през последните дни, разпалвайки страховете от инфлационен натиск в световен мащаб.  

Газовите контракти за незабавна доставка загубиха 7.3% от пазарната си оценка и поевтиняха до 107.50 евро за мегаватчас в късния следобед а 6 октомври в Амстердам. Еквивалентните договори във Великобритания пък паднаха със 7.4 процента. И двата вида контракти обаче са все още около шест пъти по-скъпи от средната си петгодишна стойност за този период на годината. 

Доста високопоставени европейски чиновници сочат Русия за главен виновник за кризата. Путин обаче ги обори по време на среща по въпросите на енергетиката в Москва на 6 октомври, излъчена и по телевизията. Той каза, че износът за Европа през първите девет месеца на годината е бил близо до рекордните количества и може да достигне до най-високото равнище в историята през тази година, ако темпът на доставките се запази.  

Путин подчерта, че държавният монополист "Газпром" е изпълнил всичките си договори и че Русия винаги е била "надежден доставчик на газ за потребителите си по света - както в Европа, така и в Азия". Руският президент поиска от кабинета си и от енергийните експерти предложения за стабилизиране на енергийния пазар, като газопроводът "Северен поток 2" не е единствената опция. Бившият руски министър на енергетиката Алекандър Новак, който е и един от архитектите на групата ОПЕК+, предложи продажбата на допълнителни количества гориво на собствената електронна платформа на "Газпром" в Санкт Петербург.

Путин обещава да изпрати и повече от договорения за тази година газ през Украйна, въпреки че условията са по-неизгодни за страната му, а съоръженията са по-големи замърсители на околната среда от новите и по-модерни системи от тръбопроводи по дъното на Черно и на Балтийско море, които отделят 5.6 пъти по-ниски въглеродни емисии в атмосферата. Путин не пропусна да посочи и "грешката" на отговорните европйски органи да се прехвърлят от дългосрочни контракти, които по правило са по-изгодни за Русия, към краткосрочни сделки на регионалните борси. 

Много европейски държави призоваха Брюксел да вземе спешни мерки като буфер срещу космическите цени на енергията. Еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън обеща ревизия на пазарните правила до края на годината, защото ценовите шокове "ощетяват гражданите, особено най-бедните домакинства, отслабват конкурентните позиции и допринасят за инфлационния натиск".  

Доста компании, които консумират повече енергия, прекратиха дейността си, защото е прекалено скъпо да я поддържат. Изчерпаните газови запаси и задълбочаващата се глобална конкуренция за втечнен природен газ пък вещаят продължителен недостиг с наближаването на зимата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във