Банкеръ Daily

Пари и пазари

Путин: САЩ също се притесняват от състоянието на петролните пазари

Руският президент Владимир Путин призова производителите и вносителите на петрол да намерят заедно решение, което да подобри ситуацията на глобалните петролни пазари, която той определи като "предизвикателна".

На среща на руското правителство руският президент е добавил, че САЩ също се притесняват от състоянието на петролните пазари.

Ако инвестициите в петролния сектор намалеят, цените на суровината със сигурност ще се повишат, нещо, "от което никой няма нужда", е подчертал Путин.

Късно снощи американският президент Доналд Тръмп посочи, че е разговарял в последните дни с лидерите на Русия и на Саудитска Арабия и изрази увереност, че двете петролни производителки ще разрешат ценовият петролен спор, който сериозно вреди на петролната индустрия по цял свят.

"Имам доверие и в двете, че те ще успеят да се справят и да разрешат водената от тях петролна ценова война до няколко дни", заяви Тръмп на брифинг в Белия дом. Тръмп също заяви, че ще се срещне с ръководителите на петролната индустрия в САЩ, като според "Уолстрийт джърнъл" това ще се случи в петък. "Не желая да загубим нашите големи петролни компании", подчерта американският президент.

В същото време агенция Ройтерс цитира източник, близък до Риад, да казва, че Саудитска Арабия подкрепя сътрудничеството между петролните производителки за стабилизиране на пазара и че страната се подготвя да постигне споразумение за намаляване на добивите. Същият източник на агенцията отново обвини Русия, че не е пожелала да се съгласи на предложеното във формата "ОПЕК +" в началото на март съвместно допълнително ограничаване на петролното производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във