Банкеръ Daily

Пари и пазари

Първият социален бонд на ЕС предизвика рекордно търсене

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

Рисковете покрай развитието на втората вълна от пандемията Covid-19 продължиха да нарастват и през изминалата седмица, като възможността за ново икономическо затваряне и друти мерки за ограничаване на разпространението на заразата изглеждат все по-вероятни. Международните пазари на държавен дълг обаче този път отгвориха по малко по-различен начин - с ръстове на доходността по дълговете, като различните региони имаха различни основания за това.

В САЩ възможността за постигане на сделка в Конгреса за удължаване на стимулите за подпомагане на засегнатите от пандемията доведе до известен оптимизъм на пазарите. Съобразяването с цифрите, предложени от Демократите, пък означава, че дефицитите и съответно дълговете, в близко бъдеще ще бъдат повече. Всичко това доведе до известни разпродажби на трежъритата, чиято доходност при десетгодишната емисия отбеляза седмичен ръст от 7.5 базисни точки до 0.81 процента.

Във Великобритания също темата на седмицата бе сделка – тази за Брексит, за която все повече се спекулира, че ще бъде приключена до средата на ноември. През седмицата двама от членовете на борда на Бенк ъф Ингланд заявиха, че от институцията са готови да изкупуват още дългове, но и това не помогна на джилтовете. Десетгодишните бенчмарк британски книжа видяха ръст на доходността от 7.8 базисни точки до 0.259 процента.

В еврозоната пандемията Ковид е основна тема, като през седмицата Германия отбеляза рекорден брой новозаразени, докато Испания и Франция преминаха психологическата бариера от 1 милион случая от началото на ситуацията. Въпреки това търсенето на сигурността на основните дългове бе донякъде забавено, като причина за това са очакваните нови емисии. Тон бе зададен с първият в историята социален бонд на ЕС, който предизвика рекордно търсене. В същото време доходността по десетгодишните немски бундове се повиши с 3.4 базисни точки до минус 0.596%, докато тези по сходните по матурите френски ДЦК видяха седмичен ръст от три базисни точки до минус 0.317 процента.

В периферията на еврозоната, Италия видя ръст на новите случай заразени с Ковид до нива от кризата през пролетта. В същото време на Ботуша реализираха нова емисия 30-годишни книжа при най-добрия спред с текущия бенчмарк от 2018 година насам. В крайна сметка общата настройка за избягване на риска доведе до известни разпродажби на италиански книжа. Доходността по десетгодишната емисия се повиши с 12.3 базисни точки до 0.773 процента. Испанските книжа с падеж през 2030 г. пък видяха седмичен ръст на доходността от 7 базисни точки до 0.193 процент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във