Банкеръ Daily

Пари и пазари

Първи резултати: не е ясна партията победител

БНТ огласи първите резултати от президентските и парламентарните избори.

По всичко личи, че ще има втори тур на президентските избори, но разликата в резултата на първите двама е много голяма. Румен Радев води с 49,1 на сто от гласовете пред Анастас Герджиков с 26,5 на сто (според Алфа Рисърч) и с 49,3 срещу 25,0 на сто (според Галъп).

Далеч по-неясна е ситуацията при парламентарните избори.

Според прогнозата на Алфа рисърч ГЕРБ-СДС печели парламентарния вот с 24,8 на сто от гласовете, следвана от Продължаваме промяната с 24,1 на сто. Следват БСП с 13,7, ДПС с 10,7, ИТН с 9,9 и Демократична България със 7,8 на сто от гласовете. Според агенцията това е и последната политическа сила, която влиза в парламента, като под чертата остава Възраждане с 3,9 процента от подадените гласове.

Съвсем различна картина показва изследването на Галъп. Според него победител в изборите е Продължаваме промяната с 25,7 на сто, следвани от ГЕРБ-СДС с 23,5. На трето място е БСП с 14,5 процента, следвана от ДПС с 10,2, ИТН с 8,0, Демократична България с 6,9. Според Галъп в парламента ще влезе още една партия - Възраждане, с 4,2 на сто от вота.

Нито една от агенциите не дава шанс за парламентарно представяне на ИБГНИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във