Банкеръ Daily

Пари и пазари

Първата в света бира в кутийка е от 1935 година

На 24 януари 1935 г. в Ричмънд (САЩ) е пусната на пазара първата в света бира в кутийка.

Алуминиевата кутия (наричана още - кен, на английски: aluminum can) е за съхранение на безалкохолни напитки, бира и други. Направена е от алуминий и за пръв път е използвана от пивоварната компания Coors.

В Северна Америка, стандартната кутия съдържа до 355 ml течност. В Индия и Европа стандарта е 330 ml. Все пак, в някои части на Стария континент, има и 500 ml кенове, които се използват за бира.В Австралия, нормалното количество за един кен е 375 ml. В Южна Африка промоционалното количество за кен е 440 ml.

Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. Произвежда се от преваряването и ферментацията на нишесте, получено главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но е възможна и употребата на пшеница, царевица, ориз. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант. Също така може да се добавят и други аромати посредством билки и плодове. Мястото, където се приготовлява бирата се нарича пивоварна. Продава се в стъклени бутилки или метални кутии.
Бирата най-общо се дели на ейл и лагер и като правило алкохолното съдържание е между 4% и 6%, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири. Също така съществува светла и тъмна бира. Тя е популярна по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата. Един от най-известните е "Октоберфест".
След края на ферментацията, бирата се разлива, най-често в стъклени или пластмасови (ПЕТ) бутилки, алуминиеви кенове, кегове и бъчви.

През последните десетилетия нараства използването на пластмасови ПЕТ-бутилки и кенове. Те са по-евтини за производителите, тъй като са опаковки за еднократна употреба, но замърсяват околната среда, и могат да бъдат дори опасни за здравето. PET пластмасата (polietilen tereftalat – материал, от който най-често са направени бутилките) съдържа химикали, които, когато бутилките са изложени на високи температури или когато бирата се съхранява в PET пластмаси за по-дълги периоди от време, могат да се отделят в бирата. Неслучайно срока на годност на една и съща бира в стъклена бутилка и в ПЕТ-бутилка се различават значително. Отделно от това пивоварните по правило наливат най-лошокачественото си пиво именно в ПЕТ-бутилки.

Бирата в кенове пък придобива специфичен метален привкус. Това се дължи на емайла с който се покрива вътрешната повърхност на кеновете. Освен това, за да се увеличи срока на годност на бирата, в кеновете добавят различни стабилизатори и консерванти. Кеновете се характерни най-вече за Америка и развиващите се страни.

Кеговете нямат нищо общо с кеновете. Кеговете се правят от неръждаема стомана с хром-никелово покритие, която значително удължава срока на съхранение на бирата и гарантира биологическата безопасност на бирата. И най-вече, кеговете нямат отвътре емайлно покритие, което може да се разтвори в бирата и да развали вкуса й.

Бирата е бира, когато е в стъклена бутилка. Познавачите предпочитат стъклените опаковки пред другите опаковъчни материали като допринасящи за здравословния начин на живот. Едно от основните предимства на стъклото е, че то е инертно, т.е. не взаимодейства със съдържанието и не променя пивото, съхранявано в него.

Основен проблем с опаковките в България е липсата на депозитна система и нежеланието на търговските обекти да изкупуват празен стъклен и пластмасов амбалаж. Въвеждането на депозитната система обаче среща съпротива от организациите за разделно събиране, тъй като по този начин те ще загубят част от бизнеса си.

Ефекти върху здравето
Основната активна съставка на бирата е алкохолът, така че здравните ефекти от алкохола по принцип се отнасят и за бирата. Умерената употреба на алкохол, включително бира, намалява риска от сърдечни заболявания, като сърдечен удар или инфаркт. Въпреки това обаче злоупотребата с алкохол може да доведе до различни заболявания като алкохолизъм и цироза.
Бирената мая е известна като богат източник на магнезий, селен, калий, фосфор, биотин и B витамини. Поради тази причина понякога бирата е наричана течен хляб.
Изследване на японски учени е установило, че нискоалкохолната бира има силно противораково въздействие. Друго изследване потвърждава благоприятното въздействие върху сърдечната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във