Банкеръ Daily

Пари и пазари

Първа компания от програмата beamUp lab с осигурено финансиране от ББР

Възможностите за дългово финансиране са основен фокус на втората стратегическа среща по програмата beamUp lab, която се провежда онлайн. Водеща организация на срещата е Българската банка за развитие (ББР), съобщават от "Българска фондова борса" АД. Топ мениджъри от Микрофинансиращата институция Джобс и Фонда за капиталови инвестиции към ББР, както и от Европейската банка за възстановяване и развитие представят същността, предимствата и типовете финансиране, които осигуряват за стартиращи фирми и малки и средни предприятия.

"Щастливи сме, че в beamUp lab вече имаме първата компания, която привлече финансов ресурс - производителят на детски обувки "Колев и Колев". Убедени сме, че инвеститорите ще припознаят потенциала на компаниите, подбрани в програмата, и този добър пример ще се мултиплицира“, коментира Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ и доцент във ВУЗФ.

Други акценти в срещата са: споделеният опит при търсене на капитал от страна на стартираща компания в лицето на фирма "Трастена"; eфективните модели и успешните практики в сферата на микрофинансирането – представени от Джобс и мецанин инвестирането като хибридна форма между капиталово и дългово финансиране- илюстрирано от първият и единствен такъв фонд в страната ни – Silverline Partners.

Отново с най-голям интерес се очаква последната сесия, в която компаниите Балдаран Спринг, Булпрос Консултинг, Кънвиниънс (с бранда Еbag.bg), Насекомо, Оренда Груп (с бранда Wooden Spoon) и Тайгър Технолоджи ще направят своето специално представяне или т.нар. investor pitch пред инвеститори, както и ще получат обратна връзка и препоръки от тях в лицето на един от фонд мениджърите на Фондa на фондовете – Vitosha Venture Partners, Фонда за капиталови инвестиции и Silverline Partners.

Във форума участват представители на 20-те компании, избрани за програмата beamUp lab, нейните партньори и консултанти.

Програмата beamUp lab е по инициатива на "Българска фондова борса" АД. Реализира се под егидата на Министерството на финансите в партньорство с Фондa на фондовете, Българската банка за развитие, Европейската банка за възстановяване и развитие, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и Българската стартъп асоциация (BESCO). 

Програмата е с продължителност от една година, като през нея ще преминат 20 компании. Те са подбрани по специална методология, създадена от "Българската фондова борса" АД. Компаниите, включени в beamUp lab, са селектирани след задълбочено изследване на около 1500 български фирми. За избора им са използвани различни публични източници на информация, както и национални и регионални класации. Въз основа на това проучване беше определена една широка база от стартиращи компании и МСП, които отговарят на критериите на програмата beamUp lab и имат потенциал за растеж и подкрепа за своето последващо развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във