Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Провалът на анализаторите

Социолозите могат да са спокойни, че не са единствените, които направиха абсолютно погрешни прогнози и не прозряха победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Щатите. Провал претърпяха и анализаторите на финансовите пазари - инвеститорите не направиха онова, което се очакваше от тях след вота. Това е най-очебийно във възхода на зелените пари, които се оказаха най-големият печеливш от победата на Тръмп. Да припомним, че преди вота се очакваше короната да получи златото, а доларът трябваше да падне.

Жълтият метал обаче не оправда надеждите - постигна първоначален ръст и после пое надолу. Затова пък щатският долар успя да "превземе" доста технически крепости и вече е по-скъп дори от швейцарския франк - традиционното убежище при кризи от всякакъв характер. Котировките в късната следобедна търговия на 16 ноември достигнаха 1.0054 франка за един долар. Да не говорим за еврото, което същия ден падна под 1.07 щ. долара. Нито за японската йена, която отслабна до 109.30 йени за един долар и повече.

Американските пари на практика поскъпнаха към всичките си основни валутни конкуренти.

Ключът за тези постижения се крие в обещаваните от Тръмп реформи за намаление на данъците и за увеличение на федералните разходи най-вече в областта на инфраструктурата - от около 500 млрд. долара до 1 трлн. долара за пътища, мостове и летища, и всичко това - през следващото десетилетие. Такова намерение определено работи за стимулиране на икономическия растеж, за повишение на цените и за последващ ръст на лихвите точно когато другите големи страни (еврозоната и Япония) продължават да помпат пари в стопанствата си.

Засега публикуваните фундаментални показатели са в полза на долара. Продажбите на дребно през октомври са се увеличили с 0.8% след 1% скок през септември. Това е най-високият им подем през два поредни месеца от 2014-а насам. Промишленият продукт, който внася 12% в БВП на Щатите, се е повишил с 0.2% през октомври, а индексът, отчитащ активността в сектора, е достигнал 51.9 пункта, което е белег за растеж. Известно разочарование донесоха неочаквано слабите цени на едро, които се запазиха непроменени в сравнение със септември при очакван ръст от 0.3 процента.

Търговците вече отчитат около 94% вероятност Федералният резерв да повиши лихвите в страната на последното си съвещание на 13-14 декември. Това е поредната несигурна прогноза на анализаторите, които предупредиха в началото на ноември, че победа на Тръмп в президентските избори ще откаже щатските централни банкери да качват лихвените равнища.

Директорът на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис - Джеймс Булард, коментира, че има реален шанс за средносрочен икономически подем в Щатите, ако Тръмп направи данъчни реформи и увеличи разходите за инфраструктурни проекти. И че "еднократно лихвено повишение през идния месец вероятно ще е достатъчно, за да върне паричната политика в неутрално положение".

Валутните величия пък заговориха отново за паритет между американската и единната европейска валута. Шансът това да се случи до края на 2017-а според тях вече е 45 процента. В анализ от 13 ноември валутният стратег на "Дойче Банк" - Джордж Саравелос, прогнозира, че еврото ще падне до 1.05 щ. долара до 31 декември 2016-а и до 95 евроцента за един долар година по-късно.

В "Дойче Банк" предвиждат също, че американският долар ще се нареди сред най-високодоходните валути на страните от Г-10, ако Федералният резерв повиши лихвите през декември. Защото по-високите лихвени проценти повишават привлекателността на вложенията в съответната парична единица.

У нас

междубанковият валутен пазар в периода между 9 и 16 ноември не беше особено активен. Средният дневен валутен оборот достигна 1238 млн. евро (2422 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха сериозния за нашия скромен валутен пазар дял от 2.7% от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във