Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРОТИВОРЕЧИВИ НАСТРОЕНИЯ ОБХВАНАХА БОРСАТА

Настроенията на БФБ-София си остават противоречиви, каквито всъщност е нормално да бъдат в един от ключовите моменти за присъединяването на България към ЕС. Дори и най-големите оптимисти не изключват варианта за членството на страната ни в съюза да бъде отложено за една година, което от своя страна несъмнено ще натежи върху котировките на повечето публични дружества. От друга страна, бичите настроения бяха подклаждани от позитивните очаквания на инвеститорите за финансовите резултати на компаниите за първото тримесечие на годината, които пък са в пряка връзка с ентусиазма от подобряващите се отчети за изминалата година.
Двата борсови индекса често пращаха противоречиви сигнали, което можем лесно да си обясним със слабостите при изчислението на всеки един от тях. При всички положения липсваха резки колебания в котировките, което беше резултат от липсата на особено важни корпоративни събития през седмицата. Софарма поднесе лоша изненада за SOFIX, като загуби близо 2.5% от капитализацията си за последните пет борсови сесии. В същата посока, макар и с по-малка сила, се придвижиха и книжата на Централна кооперативна банка. След изключителните емоции, породени от новината за предстоящо увеличение на капитала на банката, ентусиазмът на инвеститорите беше поохладен от големи разпродажби именно от клиент на ЦКБ. В крайна сметка цената се успокои на нивата непосредствено над 6.50 лв. за акция при солидни изтъргувани обеми.
Необичайно високи бяха обемите от разменени акции на ДЗИ-Банк. Явно ентусиазирани от високите цени, на които се търгуват останалите представители на банковия сектор на борсата, инвеститори и спекуланти вкупом се нахвърлиха да дадат собствен принос в преодоляването на нивото от 3.75 лв. за дял. Както можеше и да се очаква, той беше крайно незадоволителен, за да пробие очевидно огромната съпротива, която това ключово ниво носи със себе си. Българо-американска кредитна банка също изживя тежки моменти след внезапния скок, който преживяха книжата й непосредствено след като започна публичното предлагане. В крайна сметка акциите на банката намериха подкрепа на нивата около 30.50 лв. при ниски обеми.
Също толкова ниски бяха и разменяните обеми от акции на БТК. Ликвидният иначе телеком страдаше от ниската активност. Не беше ниска активността на размяната и с книжа на Кремиковци. В очакване на новини около емисията облигации, които ще бъдат пуснати всеки момент, инвеститорите плахо започнаха да посягат към акции на металургичния комбинат. При средна активност дяловете на металургичния комбинат поскъпваха плавно до нивата около 19.50 лева.
От по-ликвидните холдингови дружества на БФБ-София основно се отличи Индустриален холдинг България, чиито книжа продължиха ударно да поскъпват без особено очевидна причина. Щурмът на купувачите определяше движението при тази позиция и на много моменти изглеждаше сякаш същите се състезаваха кой ще извади на борсата по-голяма оферта купува. В крайна сметка цената на холдинга достигна нивата непосредствено под 4.30 лв. при сравнително високи обеми. В противовес със описаното дотук Доверие Обединен холдинг продължи да страда от ниска популярност сред инвеститорите и това доведе до обясним спад по позицията до нивата около 3.40 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във