Банкеръ Daily

Пари и пазари

Производството на автомобили във Великобритания с 12-ти пореден спад

Британското общество на производителите и търговците на автомобили съобщи, че производството на автомобили в страната през месец май е спаднало с 15.5% на годишна база до 116.035 хиляди единици.

От началото на годината спадът на производството на автомобили е с 21%. Това се дължи в голяма степен на затварянето на някои автомобилни заводи през април, породено от очаквания тогава Брексит. Отлагането му доведе до продължителен  период на икономическа несигурност.

Ситуацията във Великобритания се утежнява от напрежението в световната търговия. Около 80% от британските автомобили се изнасят, докато повече от половината от частите, използвани в производството на превозни средства, се внася от чужбина. Производството на автомобили съставлява около 9% от общото производство в петата по големина икономика в света.

"12-месечният пореден спад в британската автомобилна индустрия създава сериозно безпокойство и подчертава важността на бързото осигуряване на Брексит сделка. Продължаването на политическата нестабилност и несигурността около бъдещите ни международни търговски отношения, особено с Европа, не помагат и въпреки че основните показатели на индустрията остават силни, едно светло бъдеще е възможно само ако осигурим сделка, която може да ни помогне да възстановим репутацията си на привлекателно място за инвестиции в автомобилния сектор," заяви изпълнителният директор на Обществото на моторни производители и търговци Майк Хауес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във