Банкеръ Daily

Пари и пазари

Производствените цени в страната спадат с над 2% през април

Производствените цени в България се понижават през април спрямо месец по-рано, съобщават от Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител спада с 2.5% спрямо март.

Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.9%, в преработващата промишленост - с 2.2%, и в добивната промишленост - с 1.1%.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява с 4.3% в сравнение с април 2019 година. По-ниски цени се наблюдават в преработващата промишленост - с 6.2%, и в добивната промишленост - с 4.8%, а увеличение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през третия месец на годината пък е с 2.4% под равнището от април 2019 година. Намаление на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%, в добивната промишленост - с 2.8%, и в преработващата промишленост - с 1.6%.

Колкото до индексът на цените на производител на международния пазар през април - той намалява с 2.7 на сто спрямо предходния месец и отчита спад от 9.1% за година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във