Банкеръ Daily

Пари и пазари

Производственият сектор в САЩ се сви за пръв път от 3 години насам

Индикатор на производството на САЩ от Института за управление на доставките показа, че секторът се свива през август, като това е първият му спад от 2016 г., сочи проучване на Institute for Supply Management (ISM), цитирано от CNBC. Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи рязко до 49,1 пункта през август, най-ниското ниво за повече от три години. Всяко отчитане под 50% сигнализира за свиване.

„Респондентите изразиха малко по-голяма загриженост относно търговските сътресения между САЩ и Китай, но търговията остава най-важният проблем, индикирана от силното свиване на новите поръчки за износ“, казва в изявление Тимоти Фиоре, председател на Комитета за проучване на бизнеса за производство на ISM.

Ескалиралата търговска война с Китай пое значителна хапка от производствения сектор. Новите тарифи за китайски стоки, насочени към ежедневни хранителни стоки и предмети от домакинството, на стойност 112 милиарда долара влязоха в сила в неделя.

Свиването през август сложи край на 35-месечен период на разрастване, при който индексът PMI беше на средно ниво от 56,5%, според ISM. Данните за производството и заетостта също показаха свиване през август за първи път след растеж от почти три години.

Новите поръчки за износ се забавят за втори пореден месец до най-ниското си ниво от април 2009 г. „Много респонденти продължиха да отбелязват мекотата в световната търговия като причина за бавната активност“, посочи още Фиоре за забавянето на новите експортни поръчки.

Данните от IHS Markit, публикувани в понеделник, показаха, че производството в САЩ се забавя до 50.3 през август, което е най-ниското му ниво от септември 2009 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във