Банкеръ Daily

Пари и пазари

Производителят на птичи продукти "Градус" АД предвижда дивидент от 0.10 лв. на акция

Борсовият дебют на акциите на "Градус" АД през август бе един от най-успешните в последните години.

Брутен дивидент от по 0.10 лв. на акция от печалбата за 2018-а предвижда да плати компанията за производство на птичи продукти "Градус" АД. Това става ясно от  поканата за свикване на редовно общо събрание на акционерите.То ще се проведе на 10 юни в Стара Загора, където е централният офис на компанията.

Общото събрание ще обсъди доклада за дейността на "Градус" АД, счетоводния отчет и предложението на мениджърите за разпределение на печалбата за 2018 година. За изплащане на дивидента са предвидени общо 24 360 871 лева, според писмените материали. Ако бъде гласувано това предложение, изплащането ще започне на 11 юли и ще се извършва чрез "Централен депозитар" АД и "Уникредит Булбанк" АД.

В дневния ред е и точката за избор на тричленен Одитен комитет на дружеството, като се предлага всеки от тях ще получава брутно месечно възнаграждение от 250 лева.

Припомняме, че още през месец май миналата година, преди провеждането на първичното публично предлагане на акции на "Градус" АД стана ясно, че поне 54% от печалбата ще се разпредели сред акционерите на фирмата. А през декември миналата година от фирмата уточниха, че ще има брутен дивидент за акционерите от печалбата за 2018-а от по 0.10 лева за акция.

Борсовият дебют на акциите на "Градус" АД бе през август, като цените оттогава се движат между 1.50 лв. и 1.85 лв. за един брой. Интересът на инвеститорите към тези книжа стана причина от март тази година старозагорската компания да стане част от индекса SOFIX.

Facebook logo
Бъдете с нас и във