Банкеръ Daily

Пари и пазари

Производителят на етанол "Алмагест" излиза на борсата

"Алмагест" има завод за производство на етанол на 35 км от София, в община Ихтиман

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за първично публично предлагане на акции на "Алмагест" АД, съобщиха от регулатора. Производителят на етанол от зърнени култури ще предложи на инвеститорите до 250 000 привилегировани акции с номинална и емисионна стойност 80 лева всяка. Емисията от 441 866 обикновени, безналични, поименни акции с право на глас, представляващи регистрирания капитал на „Алмагест“ АД, е допусната до търговия на регулиран пазар.

Още през месец май се заговори за плановете на единствения български производител на биоетанол - дехидратиран етилов алкохол, да стане публично дружество. Продуктът му се използва като заместител на бензиновото гориво в двигателите с вътрешно горене.

Българското законодателство предвижда минимум 7% от продаваното бензиново гориво да бъде биоетанол.

Създадената през 2007 г. компания притежава от 2009-а завод за производство на етанол на 35 км от София, в община Ихтиман, с годишен производствен капацитет от 30 млн. литра етанол и 24 млн. тона зърно за дестилиране - страничен продукт от процеса по дестилация, който служи за храна за животните. Компанията произвежда и етанол за хранително-вкусовата промишленост, както и неутрален дехидратиран етанол за фармацевтичната, козметичната и подобни индустрии.

Годишно заводът преработва 80 000 тона зърнени култури (предимно пшеница и царевица).

В предприятието работят 160 души.

Фирмата е на загуба в последните два публикувани счетоводни отчета - през 2017 г. тя е 3.1 млн. лева, а през 2016-а – 4.7 млн. лева.

Още две дружества обявиха плановете си за излизане на "Българска фондова борса" АД.

В края на миналата година МБАЛ "Хигия" АД - първата частна болница в България внесе в Комисията за финансов надзор проспект за първично публично предлагане. "Хигия" обяви, че ще предложи 1.3 млн. нови акции, с които да увеличи капитала си от 2 на 3.3 млн. лева. Минималната емисионна стойност бе обявена за 5 лева.

Проблеми в дружеството по-късно забавиха процедурата.

На извънредно заседание на акционерите на 24 януари тази година акционерите на българската високотехнологична компания BIODIT гласуваха решение за подготвка на документите за листване на "Българската фондова борса" АД.

BIODIT е специализирана в разработването на най-високо технологичните биометрични системи за контрол на достъп и работното време, базирани на биометрична идентификация. Сред продуктите ѝ са биометрични брави за безжичен контрол на достъп, устройство за защита от кражба на автомобили и други. Нейни клиенти са компании като Allianz, Lexus, Raiffeisen Bank, Net 1, "Обединена млечна компания", "Маджаров" и други.

BIODIT планира да пусне 2.2 млн. нови дяла с номинална стойност 1 лев и ценови граници между 1 лев и 1.1 лева. За инвестиционен посредник е избран "Карол". Така регистрираният капитал от 12.5 млн. лева ще бъде увеличен след IPO-то на 14.7 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във