Банкеръ Daily

Пари и пазари

Производителят на е-мобили "СИН КАРС Индъстри" търси 2 млн. лв. от БФБ

Търсеният капитал от новата емисия акции на пазара BEAM е за установяване на представителство на компанията в Германия, изграждане на роботизирана линия в завода в Русе за производство на шасита по модела ММ (Matrix Manufacturing), както и закупуване на машини.

Производителят на спортни състезателни автомобили и електромобили "СИН КАРС Индъстри" е подал заявка за регистрация на сегмента "Пазар за растеж на МСП" (BEAM) на "Българската фондова борса" АД. Това е втората компания от иновативен сектор, която желае да придобие публичен статут на новия пазар BEAM. "СИН КАРС Индъстри" ще предложи до 2 млн. акции с номинал  1 лв. всяка, като предлагането ще се проведе на 1 юни.  Минимумът за успешно предлагане е предвиден да бъде 250 000 записани нови акции. Мениджър на емисията е "ЕЛАНА Трейдинг".
"СИН КАРС ИНДЪСТРИ" АД е създадена през 2018 г. като продължител на част от дейността на “СИН КАРС” – бизнес с 10-годишен опит в разработването и производството на спортни състезателни автомобили, които участват в световния шампионат GT4. Първият български спортен и състезателен автомобил SIN R1 вече има славна история от над 30 първи места на три континента.   Производителят има европейско одобрение за автомобилно производство, а базата от 6000 кв. м се намира в Русе.  В последните три години новият иновативен проект на дружеството е за производство на електрически автомобили на базата на универсална платформа - L City. Компанията организира в Русе производството на шасита, части за купе и други компоненти за електрически автомобили, а самото сглобяване ще се прави в базата на компанията в Германия.  

Създател и мажоритарен собственик на "СИН КАРС Индъстри" е инж. Росен Даскалов, който е и  бивш автомобилен състезател, с 30-годишен опит в автомобилния спорт и индустрия. Визията за развитието на иновативното производство на електромобили е продуктите да са основно насочени за европейския пазар, за да се отговори на бързо разрастващите се нужди от този сектор. 

Ускорител на експанзията в точния момент

"СИН КАРС Индъстри" е с капитал на стойност 18.5 млн. лв., като вече е привлякла извънборсово и първия си нов акционер - това е софтуерната компания "Ви Ки Ей Солюшънс" ЕООД, която придоби 500 000 акции.  В момента се водят преговори и с други чуждестранни стратегически инвеститори. От друга страна, компанията вече има споразумения с чуждестранни партньори катo VALOE – финландска технологична компания, специализирана в областта на фотоволтаичните технологии, с която има подписано споразумение за разработване и създаване на прототипи и масово производство на интегрирана фотоволтаична система за лекотоварния електромобил L CITY. Друг важен партньор е френската компания MONDIAL, за които "СИН КАРС Индъстри" разработи прототип за рикша TUK TUK върху платформата L CITY. Компанията скоро подписа и споразумение с "Милара Интернешънъл" ООД за разработване и индустриализация на електрически превозни средства. 

Производителят на електромобили планира в следващите пет години да внедри успешно разработените тестови продукти на база пазарен интерес и да развие капацитет за производство на големи серии – до 20 000 електромобили на година.  Първоначално електроавтомобилите ще се предлагат основно в Германия - най-разрастващият се пазар, откъдето ще се осъществи и маркетинговата стратегия за всички пазари в Европа.  Имаме вече разработени възможности за разширяване на точките на сглобяване и дистрибуция в Белгия, Нидерландия и Великобритания. Междувременно компанията продължава производството на състезателни автомобили.

Търсеният капитал от новата емисия акции на пазара BEAM е предназначен за установяване на представителство на компанията в Германия, изграждане на роботизирана линия в завода в Русе за производство на шасита по модела ММ (Matrix Manufacturing), както и закупуване на машини и осигуряване на капацитета за серийно производство на електромобили в крайдунавския град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във