Банкеръ Daily

Пари и пазари

Производителят на дрехи Forever 21 фалира

Американският търговец на дрехи Forever 21, който има магазини и в България, подаде заявление за фалит. Със започването на процедурата по фалит компанията възнамерява да проведе реорганизация на бизнеса си и да напусне повечето от международните си локации в Азия и Европа. Forever 21 напоследък се бори с все по-слабите си продажби, онлайн конкурентите и промените в потребителските навици. 

Основаната през 1984 г. компания заведе дело за несъстоятелност в САЩ. Forever 21 не възнамерява да напусне изцяло пазара, а целта на търговската верига е да изчисти бизнеса от необслужвани активи, тоест от магазини, разположени по целия свят, които не й носят необходимите печалби. Част от обектите на бранда ще продължат да функционират и след преструктурирането. "Това не означава, че напускаме бизнеса - напротив, подаването на заявление за признаване на фалит е умишлена и решителна стъпка, която ни позволява успешно да напреднем в бъдеще", цитираха от Bloomberg представители на компанията. Според агенцията кредиторите на JPMorgan Chase и TPG Sixth Street Partners са платили на Forever 21 съответно 275 милиона и 75 милиона долара нов капитал, за да бъде възстановена марката и тя да изпълни задълженията си към клиенти, доставчици и служители.

Веригата ще внесе предложение за затваряне на до 178 магазини в САЩ и до 350 обекта като цяло от своите над 800 магазина по света. "Ние очакваме значителен брой от тези магазини да останат отворени и да работят както обикновено, и не възнамеряваме да напуснем някои от големите пазари в САЩ", заявиха от компанията. Възможността да се откажат от някои наемодатели и да затворят магазините на по-ниска цена е основно предимство, което процесът на фалит предоставя на търговците на дребно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във