Банкеръ Daily

Пари и пазари

Производителят на акумулатори „Елхим-Искра“ увеличава продажбите

Производителят на оловно-кисели стартерни и тягови акумулаторни батерии „Елхим-Искра“ АД в Пазарджик изпълни прогнозата си за приходите през месец май. От фирмата обявиха, че са извършили продажби на обща стойност 4.24 млн. лева. С натрупване от началото на годината пък паричните постъпления са в размер на 18.70 млн. лева.

Въпреки това, „Елхим-Искра“ отчита неокончателен финансов резултат – загуба за петия месецна тази година от 168 хил.  лева. Но с натрупване от началото на годината дружеството остава на печалба, която е в размер на 818 хил. лева.

Както обикновено, мениджърите на „Елхим-Искра“ направиха своята прогноза за приходите от продажби за месец юни. Според тях те ще са общо за 3.85 млн. лева.

"Елхим Искра" АД е публична компания с около 1700 акционери, чийто акции се търгуват на "Българската фондова борса". От началото на тази година  акциите на производителя на акумулатори лъкатушат по ценовата стълбица, но все в посока надолу. И след гласуването на дивидент в края на месец май това продължи. Новината за финансовите резултати за петия месец задържаха цената акциите на публичното дружество на нивото от 0.65 лева за един брой. Това оценява производителя на акумулатори на 16 320 467 лева пазарна капитализация. 

Мажоритарен акционер в дружеството е "Стара планина холд" АД, който притежава 51.40% от капитала му. CPM-Plastic Machinery LTD има дял от 16.55%, а свободно търгувани са над 6.6 млн. акции или 26.36% от книжата с право на глас. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във