Банкеръ Daily

Пари и пазари

Производител на болкоуспокояващо ще плати 270 млн. долара, за да не отиде на съд

Болкоуспокояващото OxyContin, произвеждано от компнаията ''Пардю Фарма''

''Пардю Фарма'' и членове на богатото семейство Саклър, собственици на производителя на болкоуспокояващото OxyContin, са постигнали споразумение за 270 млн. долара, за да приключат съдебното дело, повдигнато от страна на щата Оклахома, който обвинява компанията, че подпомага епидемията от злоупотреба с опиати, съобщи ''Ройтерс''.

Споразумението с главния прокурор на Оклахома Майк Хънтър е първият резултат след вълната от неотдавнашни съдебни дела, които обвиняват ''Пардю'' в измамен маркетинг  за продажба на болкоуспокояващи. Сделката бе сключена, след като компанията постигна неуспех по отношение на отлагане на процеса по делото, който бе определен за 28 май.

Съдебният иск на Хънтър за 2017 г. обвини ''Пардю'','' Джонсън и Джонсън'' и ''Тева Фармасьютикал Индъстрийс ООД'' в измамен маркетинг, който не споменава рисковете от пристрастяване, свързани с наркотичните съставки на болкоуспокояващите, като същевременно преувеличава ползите от тях.

Компаниите отричат ​​да са извършили нарушения. Според съдебните документи държавата е поискала над 20 млрд. долара обезщетение. Споразумението от 270 млн. покрива само ''Пардю'', оставяйки предявените искове срещу Джонсън и Джонсън'' и ''Тева Фармасьютикал Индъстрийс ООД

Хънтър насрочи пресконференция за вторник, за да обяви промените по делото. Говорител на Хънтър отказа да коментира, докато адвокат на ''Пардю'' не отговори на молба за коментар.

Съдебният съдия по-рано този месец отхвърли исканията на компаниите да забавят процеса. В понеделник Върховният съд на Оклахома отхвърли обжалването на това решение.

От около 2000 съдебни дела на национално ниво, повече от 1600 са във федерален съд, а останалите са в държавните съдилища. 1600-те съдебни дела бяха консолидирани пред федерален съдия в Охайо, който настоява за споразумение по делото в началото на октомврийския процес.

Споразумението по делото между ''Пардю'' и Оклахома облекчава непосредствения натиск върху производителя на лекарства, заяви Александра Лахав, професор в Юридическия факултет на Университета в Кънектикът. Тя каза, че компанията вероятно също е в преговори и с другите компании за споразумения.

Опиоидите, включително предписаните болкоуспокояващи, хероин и фентанил, са били причина за рекордните 47 600 смъртни случая от свръхдоза през 2017 г. в САЩ, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Епидемията е предизвикала съдебни дела от държавни и местни власти, обвинявайки различни лекарства, че допринасят за кризата, включително ''Пардю'', която произвежда болкоуспокояващото OxyContin от 1996 година насам.

''Пардю'' е провела дискусии за разрешаване на спора с адвокатите на ищците, които често сравняват случаите с широкоразпространени съдебни дела срещу тютюневата индустрия, които завършиха със споразумение на стойност 246 милиарда долара през 1998 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във