Банкеръ Daily

Пари и пазари

Прогресът в търговските отношения между САЩ и Китай оскъпи акциите

Азиатските акции се повишиха до най-високата си стойност за шест седмици днес, след признаци за напредък в търговските преговори между САЩ и Китай и след агресивния стимул на Европейската централна банка, които помогнаха за успокояване на страховете от глобално икономическо забавяне, предаде Ройтерс.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се повиши с 0,5% до най-високата си стойност от 1 август, а японският Nikkei нарасна с повече от 1% до четиримесечен връх. Пазарите в континентален Китай и Южна Корея бяха затворени заради официални празници.

„Рисковите активи трябва да намерят допълнителна подкрепа от акомодационните политики (политики на увеличаване на съвкупното търсене с цел поддържане на висока заетост), които са готови да останат на мода за известно време, не само в Европа, но и в света“, казва Ести Дуек, ръководител на глобалната пазарна стратегия в Natixis в Женева, Швейцария.

Вчера Съединените щати приветстваха подновените китайски покупки на американски селскостопански стоки, като същевременно поддържаха заплахата от повишаване на тарифите, докато двете най-големи икономики в света се готвят за преговори, които имат за цел да сложат край на търговската война. Тръмп каза, че предпочита цялостна търговска сделка с Китай, но не изключи възможността за временен пакт, като каза, че „лесно“ споразумение няма да е възможно.

Инвеститорите залагат, че оптимизмът ще надделее в близко бъдеще, въпреки че повечето икономисти в проучване на Ройтерс вярват, че търговският спор ще се влоши или в най-добрия случай ще остане същият през следващата година.

Щатският индекс S&P 500 затвори близо до най-високото си ниво, нараствайки с 0.29% до 3 009.57 пункта. В края на юли индексът затвори на рекордните 3 024.50 пункта.

Вчера Европейската централна банка предостави по-голям от очаквания стимул, като намали с 10 пункта лихвения процент по депозитите на банките до рекордно ниските -0,5% от -0,4%. Също така трезорът ще възобнови покупките на облигации с месечен темп от 20 милиарда евро, считано от 1 ноември. Възобновяването спомага за увеличаване на рисковите активи.

Еврото обаче бързо загуби инерция, доходността по европейските облигации се повиши, след като инвеститорите започнаха да прибират печалби.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги засили реториката си и призова правителствата да увеличат разходите, за да се противопоставят на икономическия спад, очертавайки ограниченията на паричната политика и пораждайки очаквания за фискални разходи.

Еврото се търгуваше на ниво от 1,1085 долара, след като поскъпна с 0.5% вчера и остана близо до двуседмичния връх от 1.10875, достигнат по време на щатската сесия. Нарастващият апетит към рискови активи обезцени йената до шестседмично дъно от 106.265 спрямо долара.

Доходността по 10-годишните германски облигации нарасна до минус 0.521%. Доходността по 10-годишните щатски държавни ценни книжа също се повиши до минус 0.503% - най-високото ниво от началото на август.

Следващата седмица в сряда предстои срещата на Федералния резерв на САЩ, а в четвъртък - тази на Централната банка на Япония. Според източници на Ройтерс Централната банка на Япония няма да предприема действия, ако пазарите са спокойни, но обмисля начини за увеличаване на отрицателни лихви при минимални разходи.

Цените на петрола бяха на път да запишат седмични загуби, заради продължаващи притеснения относно отслабването на търсенето и спекулациите, че Тръмп може да облекчи санкциите срещу Иран, след като бившият му съветник по националната сигурност Джон Болтън напусна Белия дом по-рано тази седмица. Фючърсите на петрола от сорта Brent паднаха с 0,25% до 60,21 долара за барел, а тези на щатския лек суров петрол изгубиха 0.2% до 54.98 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във