Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Прогрес" с най-голямата офис сделка за 2017-а

Американската високотехнологична компания Progress Group, подписа най-голямата наемна сделка на офис пазара в София за 2017 г., съобщиха от компанията.През октомври 2014-а Progress Software Corporation купи българския софтуерен разработчик "Телерик" за 262.5 млн. долара. Сделката е сред най-големите в корпоративната история у нас и е за фирма, която е създадена и развита самостоятелно (през 2002 г.) от четирима български предприемачи - Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев.

Дружеството нае 10 800 кв. м в Grafix Business Center на бул. "Цариградско шосе" с посредничеството на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Сделката е за площ в строеж, като сградата се очаква да бъде завършена през второто тримесечие на следващата година. Инвеститор в Grafix Business Center е компанията "Бернард Инвестмънтс", която притежава и управлява над 60 000 кв. м офисни и търговски площи в София.

Преместването ще позволи на "Прогрес" да обедини на едно място всички свои звена в София. Подобни стъпки през последните години предприеха редица компании в областта на високите технологии, споделените услуги, финансовия и фармацевтичния сектор.

"Стремежът на компаниите към обединяване и по-ефективно управление на офис площите им остава един от двигателите на наемния пазар. За съжаление обаче предлагането на подходящи квадратури все още не може да задоволи това търсене и наемането на площи в строеж продължава да е силен тренд", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Наемният пазар на офис площи остава активен като за първата половина на 2017 се очаква да надхвърли 80 000 кв. метра. Делът на Cushman & Wakefield Forton в този обем е около 30 процента. Водещо място сред наемателите заемат компаниите от IT и BPO сегмента, които формират над 70% от търсенето на първокласни офиси в София. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във