Банкеръ Daily

Пари и пазари

Програмистите стъпват на борсата

Армията от програмисти на "Джей Пи Моргън Чейз" затвърди позициите си на пазара на финансови инструменти, след като спечели първите си лицензи да търгува с акции. Най-голямата щатска банка получи такова разрешение за двама от своите компютърни "магьосници" - анализатори на данни (quants) - в Лондон и Ню Йорк и те могат да търгуват фирмени книжа с лични средства на компанията или за сметка на клиенти. Акулата от Уолстрийт планира да  получи още осем лиценза до края на годината. Идеята на "Джей Пи Моргън" е "да обедини търговците и quants, така че анализаторите също да разберат как изглежда борсовия под", обяснява в интервю Джейсън Сипел - шеф на поделението за акции в лондонския офис на банката.

Американският банков лидер е похарчил милиарди долари в надпреварата да автоматизира търговията, чийто приходи се топят от ожесточената конкуренция. "Джей Пи Моргън" планира да похарчи поне още 11 млрд. долара за технологии до края на годината, защото те са "жизнено" важни за спечелването на пазарен дял, коментира шефът на групата Джейми Даймън. И само едно погрешно движение във "високооктановия" свят на търговията на акции може да се окаже разликата между печелившо и губещо тримесечие за банката. Именно това определя огромното доверие на "Джей Пи Моргън" в неговата "квантова  революция". 

Кредиторът композира своя екип от технологични магьосници преди няколко години под името "Анализи, автоматизация и оптимизация" с мандат да увеличи използването на данните в различните сектори на поделението си за търговия на ценни книжа - първични брокерски услуги и търговия на финансови деривативи и на контракти с незабавно изпълнение. В рамките на последните три години "армията" от програмисти набъбна от 86 на 180 души, като специалистите, които се посветиха на търговията на ценни книжа за собствена сметка, почти удвоиха броя си - до 36 през 2019-а. Новите лицензи са издадени именно на търговци  от последната група. В тази връзка Сипел посочва, че банката "наема програмисти за продажба на акции, които могат да родят идеи въз основа на прегледа на огромното количество данни, които притежава институцията".

"Джей Пи Моргън" е на първо място сред интернационалните банки в търговията на производни на ценни книжа през 2018-а и на трето - в сделките за незабавно изпълнение. През септември банковото ръководство се похвали, че балансът на звеното за първични брокерски услуги (за тяхното  предоставяне е била втора в света през миналата година) е достигнал 500 млрд. щ. долара. През третото тримесечие обаче "Джей Пи Моргън" отчита  изненадващ спад с 5% на приходите от търговия на ценни книжа (до 1.5 млрд. долара), за което банкерите обвиниха търговията на деривативи. Сипел разкри, че неговото поделение е започнало да разработва и "роботизирани" инструменти за търговия (по подобие на RoboTrader) - нов инструмент за автоматизиране на оценките и застраховките на опциите на акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във