Банкеръ Daily

Пари и пазари

Проектите на 82 варненски фирми са одобрени за финансиране заради пандемията

Проектите на 82 фирми от Варненска област на обща стойност 684 411 лв. са одобрени към момента за финансиране по процедурата „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Това съобщават от Областният информационен център в града. Кандидатстването започна на 14 май и приключи месец по-късно. Финансирането е осигурено от ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.". Подадените общо 27 619 проектни предложения за цялата страна се оценяват поетапно.

Общо 75 от фирмите, които ще бъдат подпомогнати по процедурата, са със седалище във Варна, останалите са от общините Аврен, Суворово, Белослав, Долни чифлик и Аксаково. Максимално допустимото финансиране от 10 000 лв. ще получат 53 от фирмите бенефициентит. Сред варненските микро- и малки предприятия, които към момента попадат в списъка на одобрените, са туристически агенции, козметични салони, сладкарски цехове, учебни центрове, превозвачи, хранителни магазини, сватбени и траурни агенции, счетоводни кантори.

С право на безвъзмездна финансова помощ по процедурата са предприятия с персонал до 50 души, които са регистрирали поне 20% спад в своя оборот за април тази година спрямо средномесечния за 2019-а. Минималният размер на финансиране за един проект е 3000 лв., а максималният - до 10 000 лева. Със средствата бизнесът ще може да покрие най-неотложните си нужди за наем, консумативи, суровини, заплати и други оборотни средства.

За помощта кандидатстваха фирми, регистрирани преди 1 юли 2019 г., които извършват дейност във всички икономически сектори, с изключение на попадащите в обхвата на Програмата за развитие на селските райони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във