Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Проект на АББ и Northvolt конкурира Tesla

Партньорството между двете компании ще е свързано основно със стимулиране на иновациите в сферата на батерийните технологии, отбелязаха Петер Карлсон (вляво) и Улрих Шписхофер.

Шведско-швейцарската компания АББ, която има дейност в над 100 държави по целия свят, включително и у нас, ще се включи в проекта за изграждане на европейската "гигафабрика" за литиево-йонни батерии. Тя е подписала с Northvolt споразумение за широкообхватно партньорство за доставки и  разработка на технологии, включително и за продукти и услуги за свръхмодерното предприятие. Заедно с това двете компании ще работят и в тясно сътрудничество в сферата на научноизследователската и развойна дейност.  ABB Technology Ventures (ATV) ще подкрепи първоначалната фаза на този проект чрез ранни инвестиции, поясниха представители на  групата.
В началото на тази година от стартъп компанията  Northvolt обявиха, че се работи по такъв проект в Швеция и  за осъществяването му са нужни около 4 млрд. евро. Компанията е основана от Петер Карлсон, който до 2015 г. е шеф на отдела по доставки на "Тесла". Директор по производството на Northvolt пък е друг бивш служител във фирмата на Илън Мъск - Паоло Черути. Сега двамата ще строят най-голямата и най-високо усъвършенствана фабрика за литиево-йонни батерии в Швеция, като тази на Tesla в САЩ. В началото на годината Илън Мъск отвори своята "гигафабрика" в Рино, щат Невада. А по-късно заяви, че още четири такива ще бъдат построени в следващите години. Самият Карлсон обяви, че неговата компания няма да си съперничи с "Тесла", в която е работил пет години. По-скоро компанията му ще се конкурира с азиатските производители от  Япония, Южна Корея и Китай, които контролират по-голямата част от това производство. Фабриката ще доставя на европейски клиенти в автомобилния и други ключови сектори висококачествени и приспособими батерии.

Още през март излезе съобщение, че строежът на "гигафабриката" ще започне през следващата година. Очакванията са производството да започне през 2020 г., но  до края на 2019 г. ще бъде готова демонстрационна линия, която ще позволи на Northvolt непрекъснато да оптимизира продуктите си и производствените процеси. "Вълнуваме се да подкрепим проекта на Northvolt да построи фабриката за батерии на бъдещето тук, в една от нашите родни страни", сподели изпълнителният директор на АББ Улрих Шписхофер. Този уникално интегриран завод ще бъде истинска витрина за лидерството на АББ в индустриалната автоматизация и умната електрификация и ще подпомогне удовлетворяването на непрекъснато увеличаващото се търсене за по-умни и по-зелени решения за съхранение, съобщават от групата.
Дори само преминаването към електрическа мобилност ще засили неимоверно  необходимостта от производството на батерии. Светът се придвижва с бързи темпове към електрификация. "Ние искаме да улесним този преход, като построим най-голямата, оборудвана с най-авангардни технологии фабрика за литиево-йонни батерии на Европейския континент и като произвеждаме най - "зелените" батерии в света. АББ е в челните редици в областта на електрификацията и ние с радост ги приветстваме  като стратегически партньор, като ключов доставчик и инвеститор", заяви Петер Карлсон, изпълнителен директор на Northvolt.
Продуктите и услугите, които АББ възнамерява да доставя, включват решение, изцяло интегриращо роботика, автоматизация и електрификация, превръщайки тази фабрика в истински каталог  за Индустрия 4.0., или за Четвъртата индустриална революция.
Партньорите се договориха за технологично сътрудничество с цел стимулиране на иновациите в сфери на батерийните технологии. Двете компании имат намерение да поддържат тясно сътрудничество при  разработването на батерийни решения за мобилни и стационарни приложения, включително и потенциалното набавяне на батерии. "Ние виждаме огромен потенциал в партньорството с Northvolt за разработването на природосъобразни решения за комуналния сектор, промишлеността, както и инфраструктурата и транспорта. Това е важно постижение за нас и за нашите клиенти в стремежа ни към общество, което не ползва , особено тук, в Швеция", отбелязва Йохан Сьодерстрьом, Директор на "АББ Швеция".

АББ е лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване, които дават възможност на битови и промишлени клиенти да подобрят ефективността си, намалявайки  и вредното влияние върху околната среда.

От няколко години ABB има силно присъствие на българския пазар. Тя работи тук  чрез три основни дивизии - Енергийни мрежи (Power Grids), Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане (Electrification Products) и Автоматизация и дискретни процеси (Discrete Automation and Motion). "АББ България" успешно взема участие в проекти за националната енергийна система. Нейни партньори са големи български компании в енергийния бизнес: НЕК, ЧЕЗ, ЕНЕЛ, както и други важни компании в българската индустрия.
АББ оперира в България с централен офис в София, както и с клонове в пет локации. Производствените бази на АББ в страната се намират в Петрич - за продукти ниско напрежение, в Севлиево - за продукти високо напрежение, и в гр. Раковски - за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага със сервизен център за турбокомпресори във Варна и има над 2100 служители в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във