Банкеръ Daily

Пари и пазари

Продължава спадът на цените на имотите във Великобритания

Понижение на цените на имотите и обема от продажби те им през идните три месеца очаква Великобритания, поради несигурността около Брексит. Това показва скорошно проучване на института RICS, цитирано от Bloomberg. През август водещият ценови баланс на RICS се е покачил до минус 4 спрямо минус 9 през юли, при прогнозиран среден спад от минус 11. Прогнозите на членовете на института за предстоящите три месеца, в които Великобритания трябва да напусне Европейския съюз, са по-песимистични като очакванията са обемите от продажби да намалеят от минус 4 до минус 23.

"Трудно е да излезеш от сянката, която хвърля над жилищния пазар на пръв поглед безконечната сага около Брексит. Несигурността е тема, която участниците във всички допитвания продължават да отбелязват като негативно влияние върху нагласите", заяви главният икономист на RICS Саймън Рубинсън. Спадът на цените на жилищата е съсредоточен в Лондон и близките райони. Докладът показва също и продължаващо силно търсене от страна на наемателите на национално ниво и намаляващ брой собственици на жилища, които обявяват имоти под наем.

Жилищният пазар във Великобритания се забавя след решението на референдума през юни 2016 г. за напускане на ЕС. Цените в британската столица са силно повлияни също и от по-високите данъци върху покупката на жилища на цена над 1.23 млн. долара и притесненията около последиците от Брексит за индустрията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във