Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРОДАВАТ СЕ 50 ХОТЕЛА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Времето на хаотично и безконтролно застрояване на морските ни курорти видимо наближава края си. Тъкмо с отрезвяването на инвеститорите обясняват брокери от Бургас факта, че пазарът по Южното Черноморие е пълен с оферти продава за завършени или почти изградени хотели. Предприемачите очакват все по-ниски цени на предлаганите туристически услуги през следващите няколко години. Поевтиняването, заради засилващата се конкуренция, прави и доста по-мъчно възвръщаеми инвестициите в морските курорти.
Показателно е, че към 7 май има около петдесет различни оферти за продажбата на хотели в районите на Поморие, Приморско, Созопол, Царево и Синеморец. Около половината от тях са подадени в агенциите между 2 и 6 май. Отчасти подобно активизиране може да се обясни и с началото на активния туристически сезон, но според хората от бранша истинската причина е друга - става дума за обекти, чиито инвеститори поначало не са планирали да ги експлоатират.
Любопитство будят и цените в споменатите оферти. Около 40% от предлаганите сгради са оценени на повече от милион евро, като най-скъпите са за около 7.5 млн. евро. Средната цена при предлаганите хотели е около 650 евро на квадратен метър. Най-скъпите обекти са в Синеморец - до неотдавна най-запазеният от строителния бум курорт. Тази представа обаче очевидно вече е остаряла, защото тъкмо там се предлагат и най-големите хотели - с гигантски за нашите мащаби квадратури (съответно 17 500, 8000 и 5600 кв. метра). Това са сгради на 6-8 етажа с по 500-600 легла. Към обичайните трудности по стопанисването им бъдещите собственици задължително трябва да калкулират и проблеми с канализацията и питейната вода. Някои от обектите в списъка се предлагат напълно обзаведени - мебелирани, с телефон, минибар и климатик в стаите и с необходимото оборудване в ресторантите и баровете. Но при тях средната цена на квадрат скача до 1100 евро.
Започналият вече летен сезон може да се окаже решаващ за бъдещето на повечето инвеститори по Южното Черноморие, смятат брокери. Ако за предлаганите сега хотели не се намерят купувачи, наесен не е изключено да се стигне и до драстичен спад в цените. Тогава някои от продавачите сигурно ще прибегнат и до предлагане на отделни апартаменти и стаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във