Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Продавачите диктуват правилата

След сравнително скучното начало на годината търговията на "БФБ-София" отново се оживи и това доведе до силен ръст в дневните обеми. Посоката на цените обаче бе предимно надолу, а в сряда бе "пробито" и психологически важното ниво от 500 пункта за най-стария ни индекс - SOFIX. Под ключовите 100 пункта слезе и широкият BGBX40, изравнявайки се по стойност с индекса, следящ компаниите за недвижими имоти (BGREIT). В ранната петъчна търговия SOFIX имаше стойност от 497.54 пункта.

Най-пострадали от разпродажбите на акции бяха тези от групата на "Химимпорт" АД. Книжата на Централна кооперативна банка слязоха за кратко под един лев, преди на пазара да се появи ентусиазиран купувач, който вдигна цената с 3-4% - ей така, от скука. Подобни играчи спасиха и бързо пропадащите цени на "Зърнени храни България", на компанията майка "Химимпорт" и на още няколко ключови за пазара дружества. Естествено, силите и парите на спасителния екип не са безкрайни и нова порция големи разпродажби може да ги изкара временно от играта. Кога и дали това изобщо ще се случи зависи от много неща, но най-важното си остава емоцията. А тя напоследък е предимно страх и много инвеститори и спекуланти лесно се поддават на изкушението да последват тълпата.

Формална причина за страха (за кратко превърнал се в паника - в сряда, 14 януари) можем да открием най-вече в липсата на причини за оптимизъм. Последното е пряко следствие от избледняващия спомен за новогодишните празници и от новия политически полусезон, който започна с медийно подгряване на актуалната от края на миналата година тема - пенсионните фондове и възможността на осигурените в тях да ги напуснат в полза на НОИ. Доколко коректни са изказванията и данните на двете страни в "спора" е дълга тема и не смятам да се спирам обстойно на нея. Но това, което прави най-силно впечатление, е упорито насажданата параноя от лагера на пенсионните фондове, от една страна, и откровено манипулативните твърдения за сигурността на държавното пенсионно осигуряване - мантра, която удобно не споменава и дума за "достойния" живот, който имат сегашните над 2 млн. пенсионери. Представители на един от най-големите пенсионни фондове изненадващо се появиха и в специализиран за инвестиции интернет форум. И изразиха основния си страх, че един все още ненаписан подзаконов акт, предназначен да уреди детайлите по гласуваните промени, едва ли не ще обърне смисъла на закона на 180 градуса. Не мога да си представя подобен юридически парадокс да се случи дори у нас, но за сметка на това мога да си представя огромното количество недоверие към политиците, което се е натрупало сред мениджърите на пенсионните дружества. Това недоверие бавно кристализира в параноя, която се пренася директно върху всички участници на капиталовите пазари.

Именно там дори най-безобидните изказвания (на депутат с посредствени познания по финанси или на представител на пенсионна компания, говорещ за национализация и потоп) могат да генерират бури и урагани, които клатят и без това лабилната ни финансова система. Истината обаче почти винаги е някъде по средата. Две неща са сигурни, поне засега - за национализация и дума не може да става, а активни в избора си трябва да бъдат онези, които предпочитат цялата им бъдеща пенсия да се изплаща от НОИ, при това чак до деня на тяхното пенсиониране. Няма място за параноя, нито за проклятия. Гласуваните в края на декември промени в КСО са изключително изгодни за всички осигурени в пенсионни фондове към момента. Не са добри за пенсионноосигурителните дружества (ПОД), но само в средносрочен план. Много от хората на възраст над 50 г., както и тези между 30 и 40, които имат символични натрупвания по сметките си или изобщо нямат такива, ще предпочетат НОИ. Няма да стигнат до тази идея за един ден, дори за един месец, но ще го предпочетат. Това е повече от логично и математически обосновано - на база на официалните данни за осигурените в тези фондове и за размера на техните партиди и месечни вноски немалка част от хората просто трябва да изберат НОИ, ако искат да имат по-висока пенсия.

В дългосрочен план обаче ПОД също трябва да са доволни от промените. След неизбежния процес на "изчистване" от много на брой, но с малки партиди клиенти, тези, които останат, ще бъдат хора с доходи, доста над средните и с големи месечни вноски. Администрирането на малък брой клиенти е по-лесно и по-евтино, а единственото, което ще мотивира преместването от един фонд в друг, ще бъде отношението и  постигнатите резултати, а не корупционните и полукриминални миграции на осигурени, които са практика в наши дни.

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във