Банкеръ Daily

Пари и пазари

Продажбите на автомобили във Великобритания изостават спрямо европейския пазар

Британските продажби на нови автомобили през септември са нараснали с най-бавен темп сред основните европейски пазари. Това показаха данни на британското общество на автомобилните производители и търговци. Продажбите в Обединеното кралство са нараснали с 1.3% до 343 255 автомобила през септември спрямо същия месец година по-рано, когато продажбите паднаха с една пета. През миналия месец продажбите на нови автомобили във Франция са отчели ръст със 17%, в Германия - с 22%, в Испания - с 18%, а в Италия са се увеличили с 13%.

"Очаквахме да наблюдаваме по-значително увеличение през септември, подобно на това, което се наблюдава във Франция, Германия, Италия и Испания. Вместо това доверието на потребителите се подкопава от политическата и икономическата несигурност. Трябва да възстановим стабилността на пазара, което означава да се избегне Брексит без сделка и да се постигне споразумение за бъдещи отношения с ЕС, които да избягват тарифите и бариерите, които биха могли да увеличат цените и да намалят избора на купувача", заяви изпълнителният директор на на британското общество на автомобилните производители и търговци Майк Хоуес.

През последните девет месеца продажбите на автомобили в Обединеното кралство са паднали с 2.5%, а малкият ръст през последните месеци все още е вторият най-нисък от септември 2011 г. насам. В рамките на септември продажбите на дизелови автомобили са продължили да намаляват, достигайки 77 510 автомобила, докато тези с бензин са се повишили с 4.5% до 224 828 продадени единици. Електрическите превозни средства отбелязват ръст в продажбите си като техните показатели са се утроили до 7704 броя през септември, а водещи по доставки са моделите Tesla Model 3 и Nissan Leaf.

Facebook logo
Бъдете с нас и във