Банкеръ Daily

Пари и пазари

Продажбите на автомобили в Китай намаляват за десети пореден месец

Продажбите на автомобили в Китай през април са намалели с 14.6% на годишна база, разкриват данни на Китайската асоциация на производителите на автомобили. Спадът в продажбите на най-големия автомобилен пазар в света е регистриран за десети пореден месец. Според асоциацията, продажбите на автомобили в Китай през миналия месец са паднали до 1.98 млн. За сравнение, през март продажбите са намалели с 5.2%, а месец по-рано са имали спад от 14%.

В края на миналата година, продажбите на автомобили в Китай паднаха с 6%, достигайки стойност от 22.7 млн. Намаляването на продажбите, записано за първи път от повече от 20 години, засегна автомобилните производители по целия свят. Представянето на автомобилния пазар беше повлияно от забавянето на икономическия растеж в Китай, както и от последствията от търговската война между Пекин и Вашингтон.

Продажбите на автомобили по новите енергийни стандарти в Китай през април бележат скок с 18.1% в сравнение със същия период на миналата година. Тогава продажбите на такива автомобили са се увеличили с почти 62%, въпреки общия спад в продажбите в автомобилния сектор. Автопроизводителите намаляват цените в Китай, след като правителството намали данъците, за да стимулира потребителските разходи. Същевременно, представители на Китайската асоциация на производителите на автомобили заявиха, че купувачите очакват по-изгодни цени, което затруднява продажбите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във