Банкеръ Daily

Пари и пазари

Продажбите на автомобили в Китай намаляват

Продажбите на автомобили в Китай през август паднаха за 14-ти пореден месец, а броят на продадените автомобили, използващи нови енергийни източници в страната, отчете спад за втори пореден месец. Общите продажби на автомобили в Китай през август са се понижили с 6.9% на годишна база до 1.96 милиона броя, показват данни на Китайската асоциация на автомобилните производители. През юли продажбите на най-големия автомобилен пазар в света отчетоха спад с 4.3%, а месец по-рано бе регистрирано понижение с 9.6%.

Миналата година продажбите на автомобили в Китай намаляха с 6% до 22.7 млн. превозни средства. Тогавашният спад на продажбите, регистриран за първи път от повече от 20 години, удари автомобилните производители по целия свят. Пазарът на автомобили в страната е сериозно засегнат от забавянето на икономическия растеж в Китай, както и от последиците от търговската война между Вашингтон и Пекин. Данните за продажбите са повлияни също и от факта, че в 15 града и провинции на Китай предсрочно бяха въведени нови стандарти за емисии, определени от централното правителство.

Продажбите на автомобили, използващи нови енергийни източници в страната се понижиха с 15.8% миналия месец. През юли бе регистрирано намаление от 4.7%, което беше първото от януари 2017 г. насам. Миналата година продажбите на автомобили, използващи нови енергийни източници в Китай се увеличиха с около 62%.През юли Китайската асоциация на автомобилните производители обяви, че очаква продажбите на автомобили в Китай да паднат с 5% до 26.68 милиона автомобила през настоящата година. Асоциацията понижи прогнозата си за ръст на продажбите на автомобили, използващи нови енергийни източници до 1.5 милиона спрямо предходната прогноза за 1.6 милиона.

През 2011 година Китай започна изпълнението на план за стимулиране на развитието на автомобили с подкрепата на държавни политики и засилването на научните изследвания и експлоатацията. В него се предвиждаше, че с непрекъснатото усъвършенстване на съответните мерки и намаляването на цените, до 2020 г. процентът на продадените автомобили, използващи нови енергийни източници в Китай да надмине 10%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във