Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРОДАЖБАТА НА ВЕЦ-ОВЕ ЗАКРЕПИ ЦЕНИТЕ НА КОМПЕНСАТОРКИТЕ

Цените на компенсаторните записи успяха да се закрепят временно на нивото от около 14% от номиналната им стойност. По толкова вървяха в сделките между инвестиционните посредници през седмицата. Причина за стабилизирането на цените беше очакваното рязко повишаване на търсенето в краткосрочен план.


Преди седмица бе окончателно подписан първият договор за продажба на ВЕЦ-ове от каскадата Пиринска Бистрица - сделката бе за 15 млн. щ. долара. До края на годината вероятно ще бъде продадена още една каскада - Санданска Бистрица. Неин купувач е чешката фирма Енерго про. Там бе договорена цена над 30 млн. щ. долара. Половината от сумата и в двата случая ще се плаща с компенсаторки в едномесечен срок след подписването на съответния договор. Това означава, че купувачите ще трябва да съберат нужните им номинали за около три седмици. Те обаче могат да се придобият наведнъж само ако инвеститорът предложи малко повече от пазарната цена, твърдят брокери.


Освен това до края на декември ще приключат с плащанията си към държавата онези РМД-та, които бяха извадили кесиите, преди да стане ясно, че депутатите ще удължат с една година срока, в който цялата сума по приватизационните сделки, сключени до 1 февруари тази година, ще може да се плаща с компенсаторки. Промяната в закона стана факт в четвъртък. Сега остава президентът Петър Стоянов да подпише указ и поправките в Закона за приватизацията да бъдат обнародвани в Държавен вестник.


Новите текстове вече оказаха силно отрицателно влияние върху пазара. Изтеглянето на редица РМД-та, които иначе щяха да купят компенсаторки до 31 декември, понижи котировките на записите с 3-процентни пункта. Брокери смятат, че цените ще престоят в долна мъртва точка поне два месеца напред. След това обаче всичко зависи от парламента и дали народните представители ще склонят да дадат повече права на собствениците на този вид книжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във