Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Продадоха и оловния завод в Кърджали

Съдебен изпълнител продаде и Оловния завод, част от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. А основният кредитор -Първа инвестиционна банка (ПИБ), придоби останалата половина от закъсалото дружество. С това всички имоти и сгради на територията му вече са разпродадени. От това бяха събрани над 18 млн. лева. Те ще бъдат използвани за погасяване на задълженията на Оловно-цинковия комбинат. Според последния му финансов отчет за второто тримесечие фирмата все още има огромни задължения. В края на юни дългосрочните са 121.708 млн. лева. А от тях банковите заеми са 41.995 млн. лева. Към тях се добавят още 79.519 млн. лв. текущи задължения, в това число към свързани дружества, по получени заеми и търговски дългове. Отделно от това фирмата виси с 2.641 млн. лв. към работниците си за неплатени заплати и социални осигуровки. Държавата пък има да си събира тук данъци за 653 хиляди.


На последния търг (на 27 ноември) половината от земята заедно с построените върху нея 63 основни и помощни сгради от Оловния завод станаха собственост на ПИБ, която плати за тях 4 179 547 лева. Тя беше единственият кандидат за активите и спечели аукциона, като наддаде с 1 лв. над първоначалната цена. В едноседмичен срок банката трябва да внесе парите и ще бъде обявена за собственик на имотите.


До разпродажбата на ОЦК се стигна, след като собственикът на комбината Валентин Захариев спря да изплаща банковите си заеми, а Първа инвестиционна банка спечели дело срещу него и получи изпълнителен лист.


През септември тази година софийската фирма Хармони 2012, за която се говори, че е свързана с Първа инвестиционна банка, купи в първия търг Цинковия завод на комбината за 8.6 млн. лева. Месец по-късно тя придоби още 35 промишлени сгради и други активи на комбината за три милиона лева.


Сега остава да се проведат и търгове за активите на ОЦК извън производствената му площадка, уточнява съдия-изпълнителят Росен Сираков.


От 13 август насам, когато беше обявен първият търг на активите на кърджалийския завод, акциите му загубиха един лев от стойността си - до 0.10 лв. за един брой. В момента 90% от книжата с право на глас са собственост на Интертръст холдинг, а той е притежание на Валентин Захариев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във