Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРИЗРАКЪТ НА РЕЦЕСИЯТА СЕ РАЗМЪРДА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

Преди десет години сп. Иконъмист предложи алтернативен индикатор за оценка на икономическата активност в периоди на всенародно недоверие към официалните данни на британските статистици. Той бе наречен Ар-уърд (R-word) индекс и проследява посредством компютърна база от данни в колко статии от английските вестници се съдържа думата рецесия. Впечатленията на екипа на списанието са, че този показател отразява идеално образа на икономическия цикъл.
Броят на публикациите с всяващата ужас думичка нарасна рязко, когато икономиката на Англия навлезе в рецесия през 1990 година. Докато тя траеше, индексът растеше устойчиво, но намаля веднага след появата на първите признаци за икономическо възстановяване. В края на 1998 г. индексът отново се повиши - тогава БВП се задържа на едно ниво, но индустриалният продукт намаля. Очевидно Ар-уърд индексът е съпътстващ индикатор, който се променя едновременно с продукта. При това той винаги е на разположение, докато официалната статистика никога не е в час.
Как се държи този индекс зад океана? Едно бързо преброяване на думичките рецесия в Ню Йорк таймс и Вашингтон поуст сочи, че той доста точно маркира повратните точки. Индексът отбеляза началото на рецесиите в САЩ през 1981 и 1990 година. Той предрече и края на рецесията през 1982 година. Но се оказа подвеждащ фактор в началото на 90-те години, когато вестниците продължаваха да тръбят за рецесия една година след официалния й край през март 1991 година. Нищо чудно това обстоятелство да е предизвикало провала на Джордж Буш-старши на президентските избори през 1992 година.
Какво показва днешното преброяване на кошмарната думичка във вестниците? Показателят остана почти непроменен и бе регистриран в малко над 200 статии на тримесечие от пролетта на 1999 до есента на миналата година. Но през четвъртото тримесечие на 2000 г. броят на материалите, в които се говореше за рецесия, скочи на 370. През декември индексът започна да дава червен сигнал, достигайки 670 на тримесечна база. През последните двайсет години подобна стойност, ако се задържи в продължение на три месеца, винаги е била сигнал за начало на рецесия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във