Банкеръ Daily

Пари и пазари

Притесненията за развитието на пандемията остават водещи

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Държавните дългове си останаха търсена инвестиция и през изминалата седмица, като това се случи на фона на явното засилване на пандемията Covid-19, което обаче бе балансирано от няколко позитивни новини за основни глобални икономики.

Централните банки остават ключови играчи на пазарите, като през седмицата това най-ясно пролича при книжата на страните от периферията на eврозоната. Действайки на база ограничението за поддържане на ниска доходност по италианските и испански държавни ценни книжа (ДЦК) като мярка за борба с последствията от Covid-19, Европейската централна банка се превърна в купувач от първа инстанция по италианските дългови книжа, като доходността по тях се понижи още повече. Десетгодишните италиански ДЦК приключиха седмицата при търсен доход до падежа от 0.943% и понижение от 6.8 базисни точки, докато спадът при сходните по матуритет испански книжа се равняваше на 6.3 базисни точки до 0.273 процента.

И докато книжата на страните от периферията все още предлага някакъв положителен доход, то при десетгодишните евро-ДЦК на страните от ядрото на еврозоната той изглежда безвъзвратно изпарен. Дори сериозната изненада в ръста на поръчките в производството в Германия не можа да раздвижи пазарите в посока разпродажба на бунда, като притесненията за развитието на пандемията като че ли остават водещи. Десетгодишните бундове завършиха седмицата без промяна в нивата на доход при минус 0.533 процента. Доходността по френските ДЦК с падеж през 2030 г. пък отбеляза спад от 3.4 базисни точки до минус 0.227 на сто.

В САЩ седмицата бе относително спокойна, като сериозно раздвижване не се наблюдаваше нито при икономическите данни, нито на политическия фронт. Пазарните участници търсят нова настройка и си поемат дъх преди есенния политически сезон, когато се очаква битката за президентския пост да бъде ожесточена, като опциите за това какво може да направи президентът Тръмп изглеждат неизчерпаеми. Десетгодишните трежърита се търгуваха в тесен рейндж през седмицата, завършвайки я без промяна при доходността на нива от 0.525 процента.

Във Великобритания от Бенк ъф Ингланд засега поне не оправдаха очакванията на анализаторите за отваряне на вратата към отрицателни лихви, като на пресконференция през седмицата заявиха, че тази опция не стои близо до реализация. Така на ралито в цените на джилтовете от последните три седмици бе сложен край, като през седмицата доходността по десетгодишната емисия в паунд се покачи с 0.8 базисни точки до 0.111 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във