Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Природният газ поскъпна след референдума в Крим

Природният газ поскъпна след обявяването на предварителните резултати от референдума в Крим, показват данни от борсата в Чикаго.

Поръчките с доставка през април от газовия хъб „Хенри” в Луизиана поскъпнаха до около 168 долара за хиляда куб. метра. Газта с доставка през май поскъпна с 1.7% до до 168 долара за хиляда куб. метра.

Американският хъб „Хенри” обикновено продава природния газ на цена два пъти по-ниска от тази в Европа.

„Газпром” продава газ на европейския пазар при средна цена от 380 долара за хиляда куб. метра.

Междувременно Националната гвардия и Службата за безопасност на Украйна взеха под специална охрана транспортната и разпределителната система за газ на страната, съобщи РИА Новости.

Вчера водачът на радикалната украинска националистическа организация "Десен сектор" и един от водачите на протестите на Майдан Дмитрий Ярош е заявил, че в случай на евентуален конфликт с Русия неговата организация ще лиши руската федерация от възможността да реализира приходи и печалби от продажбата на нефт и газ като разруши съответната инфраструктура в Украйна.

Националната гвардия на страната и СБУ взеха под специфична охрана и пълен контрол транспортната и разпределителна система на газ в Украйна. Решението е взето за осигуряване на сигурността и непрекъснатата работа на най-важните обекти на инфраструктурата в страната, гласи съобщението на украинското МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във