Банкеръ Daily

Пари и пазари

Принц Чарлз се хвана в капана на фалшификатори

Прекият наследник на британския трон - принц Чарлз, бе въвлечен в скандал за измама с произведения на изкуството, в резултат на който картини за 105 млн. брит. паунда били върнати на собствениците им, съобщава английският The Mail on Sunday.

Една от творбите - "Водни лилии", за която се е предполагало, че е сътворена от  френския импресионист Клод Моне с оценка от 50 млн. паунда, се оказало, че в действителност е рисувана от американския фалшификатор Тони Тетро, информират журналистите. Други две художествени произведения, за които се твърдяло, че са картини на Пабло Пикасо и на Салвадор Дали, оценени съответно на 42 и на 12 млн. брит. паунда, също били репродукции, изработени от Тетро. И трите картини са изтеглени от "Дъмфрис хаус" - централата на фондацията на принца, където са били изложени за публични посещения. Те са сред 17-е художествени произведения, отдадени на десетгодишен лизинг на "Дъмфрис хаус" от фалиралия бизнесмен Джеймс Стънт - бивш съпруг на наследницата на "Формула 1" - Петра Екълстоун.

След разгорелия се скандал те били върнати на собственика им, който продължава да настоява, че нито една от картините му не е фалшива. Стънт е показал на журналистите договори за наем с "Дъмфрис хаус" за трите "фалшиви" картини заедно със застрахователна оценка за 104 млрд. паунда. Сред документите е имало и удостоверение за автентичност на предметите от престижния френски институт на изкуствата Wildenstein в Париж. Той е световно признат авторитет в експертните си оценки на творбите на Моне.

Американският художник Тетро, който навремето е лежал шест месеца в затвора за подправяне на предмети на изкуството, а днес се издържа от легални репродукции на майстори, поръчани от частни клиенти за жилищата и офисите им, обаче съобщил  на The Mail on Sunday, че е нарисувал и продал 11 платна на Стънт.

Говорител на фондацията на принц Чарлз е потвърдил за вестника, че "Дъмфрис хаус" наема от време на време произведения на изкуството  и от частни лица, и от организации. И е изразил огромното си съжаление, че "автентичността точно на тези художествени произведения, които вече не са част от изложената колекция, се оказва съмнителна".

<!--class fe.views.body_modules.ContentRenderer-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във