Банкеръ Daily

Пари и пазари

Приключва "загубеното десетилетие" за развиващите се пазари

Повишаващите се цени на суровините и очакванията за ръст на печалбите стимулира притока на залози в полза на акциите на компании от развиващите се пазари.

Това се случва след продължилото повече от десетилетие слабо представяне на книжата, което свали пазарните им оценки до най-ниските за последните 20 години равнища в сравнение с конкурентите от развитите нации. 

"Голдмън Сакс груп", "Бенк ъф Америка" и "Лазард асет мениджмънт" прогнозират възход на борсовите индекси на развиващия се свят, защото инвеститорите ще се възползват от евтините им пазарни оценки в хода на набиращия скорост процес на имунизация, който ще помогне на световното стопанство да се възстанови от пандемията. Банкерите подреждат Южна Африка, Русия и Бразилия сред пазарите, които ще спечелят от подема, както и Китай, въпреки че мощният регулаторен удар върху технологичните монополисти продължава да натиска надолу азиатските книжа.  

През десетилетието след края на глобалната финансова криза от 2008-а, борсовият индекс MSCI EM на развиващите се стопанства е нараснал с едва 8% докато базовият индикатор на развитите държави е скочил повече от два пъти.

Това се дължи отчасти на забавянето на китайския икономически растеж от над 10% през 2010-а до около 6% в края на периода, което доведе до намаление на цените на суровините и до слаб ръст на печалбите. 

След това дойде пандемията. И макар че акциите на компаниите първоначално се оттласнаха мощно от минималните си котировки през март 2020-а, то книжата на развиващите се пазари продължиха да изостават.

Индексът MSCI на развитите стопанства донесе над 14% доход на инвеститорите от началото на 2021-а, докато аналогичният показател за развиващия се свят падна с 5 процента.  

Това може да се промени през идните месеци когато глобалното стопанство набере скорост, инфлационният натиск се засили и търсенето на суровини продължи да се повишава под влияние на инфраструктурните проекти от Китай до САЩ.

Всъщност, първите признаци за завой вече са налице. Притокът на капитали в акции на компании от развиващите се икономики в Източна Европа, Близкия изток и Африка се е ускорил от март насам, надхвърляйки обема на средствата, насочени в облигации, по данни на "Бенк ъф Америка". Експерти на кредитната институция очакват тази тенденция да продължи. Досега най-печеливш от нея е бил енергийният сектор, което подкрепя книжата на руските корпорации. Оттук нататък има възможност за по-интензивен капиталов приток и в други сектори, включително на финансите и на производителите на материали и суровини, от което ще спечели най-вече Южна Африка.   

"Голдмън Сакс" препоръчва акциите и валутите на Бразилия, Мексико и Русия, защото там забелязва връщане към нормалността, която още не е отчетена от пазарите. 

Глобалната инвестиционна група "Франклин Темпелтън инвестмънтс" посочва технологичния сектор като двигател на печалбите на книжата на развиващите се пазари, което облагодетелства държави като Южна Корея и Тайван. Тези две нации успяха да управляват пандемията по-добре от повечето други страни и доминираните им от високите технологии пазари ги направиха атрактивна инвестиця по време на кризата, мотивират се експерти на "Франклин Темпелтън". Те все още подхождат предпазливо към акциите на развиващия се свят, но са привлечени от ниските оценки. 

Стратези на "Лазард" коментират, че ръстът на БВП на развиващите се икономики, който отчетливо изостава от развитите им партньори през 2021-а, може да претърпи обрат още през четвъртото тримесечие когато бизнесактивността на индустриализираните държави започне да се забавя заради високите цени на суровините.

Това е много добър сигнал за компаниите на развиващите се пазари предвид ключовото им място в продоволствената верига и се отнася в особено висока степен за книжата на фирмите, които са зависими от растежа, които печелят от високите котировки на суровините и които произвеждат стоки, а не услуги. 

През последните десет години превъзходството на акциите на американските компании се дължеше основно на щедрата ликвидност, която осигури Федералния резерв - пари, които като цяло не достигнаха до развиващите се пазари. Когато те бъдат изтеглени, глобалните фирмени книжа вероятно ще понесат временен шок, а САЩ ще загубят преимуществото си. Това разсъждение подкрепя прогнозите, че акциите на развиващите се стопанства могат да изпреварят по финансови резултати останалия без стимули свят. 

Разбира се, всичко това не означава, че фундаменталните рискове пред тях са изчезнали. Регулаторният капан на Пекин за технологичните гиганти е един от факторите за слабите резултати на индекса MSCI EM през тази година, защото китайските книжа имат почти една трета дял в показателя. Регулаторните реформи вероятно ще продължат да потискат котировките на китайските акции, но е малко вероятно да се отразят и на по-широкия развиващ се пазар, смятат експертите на "Голдмън Сакс". Опасенията за икономическия растеж на азиатския колос обаче са основателни, посочват те. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във