Банкеръ Daily

Пари и пазари

Приключи ли златният бум?

Златото загуби над 100 щ. долара за тройунция от началото на седмицата и накара инвеститорите да се запитат дали спасителният актив е спрял просто за глътка въздух или е на прага на още по-рязък спад. Безпрецедентните фискални и парични стимули в глобален план, отрицателните лихвени проценти и отслабващият долар тласнаха жълтия метал до рекордно високата котировка от над 2075 долара за тройунция в началото на август. И макар че доста големи банки, между които "Голдмън Сакс груп" и "Бенк ъф Америка", прогнозираха още по-високи цени, ударно поскъпващият долар "отхапа" голямо парче от златните печалби. Оттук нататък големият въпрос е дали сме свидетели на временно отстъпление на скъпоценния метал или пък на стабилен обрат.

Ключов двигател на посоката на златните котировки в момента са зелените пари.

През тази седмица те поскъпнаха значително дори след като Федералният резерв обяви, че ще задържи лихвените проценти рекордно ниски поне до средата на 2023-а. Всъщност, американският долар черпи сили от топящите се надежди за нови стимули за щатското стопанство. Именно това депресира златото, въпреки новият взрив от заразени с COVID-19 в Европа и надхвърлилите 200 хил. смъртни случаи от заболяването в САЩ.

Или, както обобщава Карстен Фритч - анализатор в "Комерцбанк" - "силният долар е като воденичен камък на врата на цените на скъпоценните метали и оказва натиск върху златото въпреки растящото нежелание на инвеститорите да поемат риск". Фритч добавя, че щедрата парична политика на Федералния резерв ще се запази с години, поради което "силата на долара едва ли ще продължи дълго". 

Отрицателните лихвени проценти и негативната доходност на ред държавни облигации са сред основните мотиви за покупките на злато. От началото на август техните стойности се задържат непроменени и предвид подновеното настъпление на пандемията от коронавируса, те едва ли ще започнат да се повишават в очакване на инфлационен натиск. С други думи - от тази гледна точка златото ще запази позицията си на предпочитан атрактивен спасителен актив.

Тазседмичният срив на златните котировки набра скорост след пробива на ключовото техническо ниво от грубо 1950 долара за тройунция.

Следващата важна техническа "кота" е 1850 долара за тройунция и ако тя не удържи, ще сме свидетели на нов спад на цените на жълтия метал. В сутрешната търговия на 24 септември златните котировки бяха на косъм от тази бариера - 1852 долара за тройунция за метала с незабавна доставка. 

Съществено значение за цените на скъпоценната суровина имат и търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в злато - любимото средство на инвеститорите за златни вложения. От началото на годината в тези дружества са натрупани 870 тона злато. След като металът започна да пропада на 21 септември, фондовете отчетоха най-мощния златен приток от година насам, защото инвеститорите започнаха да купуват на по-ниски цени. През втория ден от ценовия спад обаче тази тенденция се забави и дори започнаха леки продажби на суровината. 

Засега това явление не е обезпокоително, защото след ударното пазаруване трябва да има и пауза. Ако обаче слабостта на златото продължи, ще започнат интензивни продажби на златни наличности от фондовете.

Предизборната обстановка в САЩ също оказва влияние върху поведението на скъпоценния метал.

През последните 20 години в месеците преди и след президентските избори пазарите винаги са били неспокойни, защото инвеститорите претеглят потенциалното им въздействие върху доларовите котировки, върху доходността на държавните облигации и върху глобалния политически риск. С други думи, и тази есен вотът, който се очертава като най-непредсказуемият от десетилетия, ще провокира пазарни турбуленции, включително и за златото. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във