Банкеръ Daily

Пари и пазари

Приключението GameStop заличи над 27 млрд. долара от пазара

Акциите на GameStop - безличната фирма за видеоигри от Грейпвайн, щата Тексас - която се превърна в кауза на дребните инвеститори от форума Reddit в борбата им срещу едрите спекуланти от Уолстрийт, потънаха с 60% на 2 февруари и приключиха официалната си търговска сесия под 100 щ. долара за първи път от седмица насам. С което бяха заличени над 27 млрд. долара от върховата пазарна оценка на компанията. Няколко други любимци на бунтарите, между които веригата от киносалони AMC Entertainment Holdings и дребният търговец на облекло Express, също понесоха сериозен удар.

Фирмените книжа на GameStop се търгуваха в близост до 90 долара парчето (след максималните 483 долара на 28 янури) след приключването на официалната търговия на 2 февруари, което означава, че са загубили над 80% от спечеленото през миналия месец. Дори след това отстъпление обаче пазарната оценка на фирмата остава с 377% по-висока на годишна база. Загубите на АМС достигнаха 41% и 7.84 долара на акция на 2 февруари с последващ нов спад от 11% - до 6.96 долара парчето, в извънборсовата търговията, която е с над 50% под върховата стойност на 27 януари. Express се обезцени с 32% и загуби повече от три четвърти от максималната си оценка през миналата седмица, а BlackBerry заличи 21% от спечеленото.  

Среброто, което стана другата цел на атаките на част от дребните ивеститори, също отстъпи чувствително на 2 февруари. Котировките на скъпоценния метал паднаха с 10% и приключиха търговската си сесия на 26.40 долара за тройунция за контрактите с доставка през март след като на 1 февруари скочиха до осемгодишен максимум от малко над 30 долара за тройунция. 

Въпреки високата цена мероприятието постигна значителен успех - късите залози в GameStop са паднали до 51% от търгуваните на борсата фирмени акции срещу над 140% през януари, по данни на S3 Partners. Да не говорим за извадените от играта едри хеджингови фондове, които загубиха милиарди и потърсиха финансова подкрепа от себеподобните си. 

Спираловидните загуби предизвикаха разцепление сред търговците на канала r/wallstreetbets на Reddit. Някои от тях поддържаха мантрата "да държат линията" и агитираха другите да не се отказват от инвестициите си в AMC и GameStop. Предприемачът милиардер Марк Кюбан посъветва "новобранците" да запазят фирмените акции, ако могат да си го позволят. 

Възникнаха и въпроси кой е посъветвал да започнат ударни покупки на сребро. В полза на метала през миналата седмица са се появили два поста в Reddit от потребител jjala30, призоваващи инвеститорите да вкарват пари във фонда iShares Silver Trust (SLV). Въпросният клиент е разкрил сметката си преди девет месеца и е писал във форума WallStreetBets само два пъти след щурма в полза на GameStop. Впоследствие тези постове са били изтрити. 

Така се появиха и първите конспиративни теории.

Някои клиенти на Reddit спекулират дали тайнственият автор на двата поста не се е опитвал просто да надиграе пазара. Други пък се съмняват, че той може да е част от по-голям замисъл и да е инфилтриран в канала WallStreetBets от някои хеджингови фондове.

Карсън Блок - един от най-активните "продавачи на късо", известен с атаките си срещу китайски фирмени измами, пък разпозна сходно поведение в активните покуки на акциите на GameStop. За него параболичните движения напомнят по-скоро атака на едни хеджингови фондове срещу други. 

Федералният резерв, в лицето на директора на клона му в Далас - Робърт Каплан - си призна, че огромната банкова пограма за покупка на активи е една от причините за наблюдаваната напоследък пазарна лудост с акциите на подценени компании. В интервю за "Си Ен Би Си" на 2 февруари Каплан посочи, че огромната ликвидност, за която принос имат и купуваните ежемесечно от щатската централна банка ДЦК за 80 млрд. долара и гарантирани с ипотеки ценни книжа за 40 млрд. долара, е един от факторите за случващото се на борсата. Банкерът обаче защити паричната политика в условията на продължаващото разпространение на заразата и сподели, че тя би трябвало постепенно да се нормализира след края на пандемията. 

Маса обвинения бяха хвърлени срещу брокера Robinhood, който потребителите на Reddit използваха за търговията на акциите на GameStop и на другите фирми. Robinhood, подобно и на други онлайн посредници, ограничи размера на сделките с книжата на определени компании след като клиринговата къща, с която работи, поискала да внесе допълнително милиарди долари като средство за защита срещу загуби в условията на големи пазарни колебания. Регулатори и политици проучват пазарните рестрикции. А финансовата комисия на Камарата на представителите на щатския Конгрес е насрочила изслушване за възхода и краха на акциите на GameStop на 18 февруари. 

За директора на звеното за проучвания на световните пазари в "Бостън партнърс" - Майк Мълани - случващото се е напълно нормално и ни отпраща към доказалата се от десетилетия мъдрост, че "фондовият пазар се управлява от алчност и страх".

Сериозните анализи тепърва предстоят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във