Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРИЯТНИ ТРЪПКИ НА КОМПЕНСАТОРНИЯ ПАЗАР

Най-хубавите мигове в живота на един актив е да поскъпва даже когато няма търсене. Така се случи и с компенсаторките - въпреки кратката работна седмица и затишието на пазара цените на записите се повишиха с около един пункт и достигнаха 23% от номиналната им стойност. Най-вероятно тенденцията ще се запази и през следващите няколко седмици, защото продавачите намаляват все повече. Рано или късно търсенето ще стане и по-голямо заради предстоящите големи приватизационни сделки. Освен това през юни започват големи плащания на лихви по ЗУНК. Част от предприятията, които ги дължат, на практика са неплатежоспособни и няма да се възползват от възможността да ги платят с компенсаторни записи, но даже няколко новопоявили се милиона щатски долара могат да пратят книжата към кота 30 процента. Защото, според играчите, от началото на май досега на пазара се разиграват скромни количества записи, а предлагане почти няма. И везните ще се наклонят в полза на поскъпването на лучниковките дори и без особено силен натиск от купувачите.
Настроението на, общо взето, хилавия пазар за компенсаторките е приповдигнато - не само заради лекото помръдване на цената, а и заради изказванията на политици както от управляващата партия, така и от коалиция НДС II, че ще направят всичко възможно бързо да се реши проблема с тези книжа. Надеждите са, че след изборите ще бъдат организирани специални търгове за покупка на акции от големи държавни компании срещу компенсаторки.
Ако това стане факт, неминуемо ще се покачи и стойността на компенсационните бонове. Тяхната цена достигна 15%, след като преди седмици имаше опасност да слезе и под 13 процента. Някои брокери са на мнение, че покачването им се дължи не толкова на крайни клиенти, колкото че спекулативно настроени играчи формират портфейли от бонове. Тяхната теория е, че сега, когато няма търсене на пазара, стойността на селските номинали е толкова ниска, че оттук нататък може само да се повишава.
Ясни положителни сигнали от Агенцията за приватизация и от министерствата обаче засега не идват. Това е и причината, която кара част от брокерите да са песимистично настроени за цените на компенсаторните инструменти. Тяхната логика е, че на думите на политиците вече не може да се вярва. Държавниците обещават от години на борсата да се пуснат например пакети от Банка ДСК, за които да се плаща с компенсаторки. Дали това ще стане след парламентарните избори, когато пък вече няма да има смисъл да се харесват на електората?

Facebook logo
Бъдете с нас и във